Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa-reactie op meldingen nieuwe manieren van afval scheiden

18-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
afval scheiden vuilnis kassa 930 520
Naar aanleiding van onze Kassa-uitzending van zaterdag 1 april - over nieuwe manieren van afval scheiden - zijn bij de redactie veel mailtjes binnengekomen. Kassa wil hierbij graag reageren.
Het is de redactie bekend dat driepersoonshuishoudens in 'diftar-gemeenten' gemiddeld 11 procent goedkoper uit zijn. Maar dit geldt niet voor iedereen, zoals we ook hebben gesteld in onze uitzending. Vanwege onder meer het grote verschil in prijzen om de container te legen en de samenstelling van het gezin. Hoe groter het gezin hoe duurder mensen uit zijn. COELO-onderzoeker Corine Hoeben zegt in de Kassa-uitzending het volgende hierover:  "Grote gezinnen betalen méér omdat ze meer afval produceren. Diftar biedt wel de mogelijkheid om dat te verminderen, maar hoe groter je bent -als je vijf kinderen hebt- dan wordt het écht heel moeilijk om weinig afval aan te bieden."
Grote gezinnen
Uit het Kassa-onderzoek op basis van cijfers van COELO -over het gemiddelde afvalverbruik in diftar-gemeenten- blijkt verder dat bewoners in tweederde van de gemeenten waar onlangs het diftar systeem is ingevoerd, duurder uit zijn. Het COELO heeft deze uitkomst in onze uitzending ook bevestigd. Het Coelo heeft deze cijfers zelf in de Kassa-uitzending gemeld. Dat zij hier nu afstand van lijken te nemen is opmerkelijk en voor hun rekening,
Omgekeerd inzamelen
In de Kassa-uitzending waren inwoners van Bunschoten bepaald niet blij met het systeem van ‘omgekeerd inzamelen’, wat betekent dat inwoners zélf hun GFT-afval en luiers en/of incontinentiemateriaal naar een -verderop gelegen- container in het dorp moeten brengen willen ze niet op kosten worden gejaagd. Hun enige alternatief is namelijk door dit in de -nabijgelegen- restcontainer te deponeren á 1 euro 55 per keer. Omgekeerd inzamelen is overigens niet alleen in Bunschoten omstreden: lees meer .
Nascheiding plastic
Kassa liet ook beelden zien van de nascheiding van plastic afval in de verwerkingsfabriek, wat volgens recent onderzoek goedkoper én beter voor het milieu is. Kassa toonde overigens al in 2010 aan dat machines in de afvalfabriek beter onderscheid tussen de verschillende soorten plastic kan maken dan inwoners die moeten vóórscheiden. Nascheiding levert dus méér bruikbaar plastic op en is goedkoper dan wanneer bewoners aan zogenaamde ‘voorscheiding’ doen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek zoals we ook in onze uitzending hebben vermeld.
Terugkijken: Nieuwe manier afval scheiden minder goed voor portemonnee en milieu dan gedacht
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor