Nederlanders zijn gek op cappuccino. Anders dan Italianen, die het alleen bij het ontbijt nemen, drinken wij deze espresso met schuimkraag de hele dag door. Maar hoe maak je thuis zelf een cappuccino met zo’n mooie schuimkraag zoals je bij je favoriete koffiezaak krijgt? Kassa test zes populaire melkopschuimers - prijs: onder de 70 euro - om daar achter te komen.
Voor onze test zijn we neergestreken het iconische koffiehuis Statenplein in Den Haag. Het is een van de laatst overgebleven koffiehuizen in de Hofstad, een typisch Haags fenomeen. Van taxichauffeur tot burgemeester en van loodgieter tot topambtenaar, iedereen komt langs voor een lekker en betaalbaar kopje koffie of een broodje bal.
De inrichting is eenvoudig, zonder poespas of hippe designmeubeltjes. En de cappuccino is er veelgevraagd, of op z’n Haags een bakkie pleur met schuim, zoals de Golden Girls Christa, Jannie en Coby die graag bestellen.
Foto: Golden Girls - tekst loopt verder onder de afbeelding.
Voor deze dames mag de schuim lekker dik zijn, zo dik "dat de lepel er op blijf legguh." En de melk mag goed warm zijn, tegen de 70 graden. Anders wordt de cappuccino te snel koud.
Dat is ook de mening van de uitbaatster van koffiehuis Statenplein, Nathalie den Houter, die deel uitmaakt van de jury. Een cappuccinootje drinkt ze graag bij een goed gesprek en daar wil je dus wel even mee kunnen doen. Voor Nathalie is dat dus een belangrijk criterium.
Professionele barista’s vinden de ideale temperatuur van de melkschuim 55 graden, dus aanmerkelijk lager. En het schuim moet juist dunner omdat dit voor de kunst van de latte art veel geschikter is. Juryleden Esther Maasdam en Zjevaun Janga, beiden koffiebranders en meervoudige barista-kampioenen, vinden het daarom belangrijk dat de melkopschuimers voor de consumenten qua temperatuur een mooie balans kunnen vinden. Niet te koud, niet te heet, niet te dik en niet te dun. En idealiter mooi fijn microschuim dat de kwaliteit van professioneel opgeklopt melkschuim kan benaderen.
We testen zes breed verkrijgbare melkopschuimers onder de 70 euro. Er zijn apparaten te vinden die nog veel duurder zijn, maar ook Kassa moet op de kleintjes letten. We kopen de apparaten online, voor zover mogelijk, bij de grootste webwinkel van Nederland en betalen de reguliere prijs ten tijde van de test (medio mei 2025).
Inventum MK360 - 44,99 euro. Prijs nu - ziet datum publicatie van dit artikel: 41,25 euro.
Philips Senseo CA 6500/60 - 63,29 euro. Nu: 54,99 euro.
Kitchen Brothers 4-in-1 - 39,99 euro. Nu: 37,99 euro.
Proficook MS1032 - 54,95 euro. Nu: 56,95 euro.
Hema melkopschuimer 150 ml - 42,99 euro (alleen bij Hema). Nu: ook 42,99 euro.
Silvercrest Melkschuimer SMA 500H1 29,95 euro (bij Lidl, elders duurder) Nu: ook 29,95 euro.
Bijna alle fabrikanten die wij over de test informeren verlagen hun prijzen iets maar Proficook verhoogt deze juist. De fabrikanten vernemen, net als de kijker, pas tijdens de uitzending de uitslag.
Bij de beoordeling letten de juryleden op de temperatuur, de structuur (dikke bellen of fijn schuim) de stevigheid van het schuim, het gebruiksgemak (de gebruiksaanwijzing, het schenktuitje en handvat), het uiterlijk en of je het apparaat makkelijk schoon krijgt.
De resultaten vallen niet tegen. Voor een paar tientjes kun je al een heel behoorlijke melkopschuimer krijgen. De uitslag is als volgt:
Alleen de Silvercrest melkopschuimer (verkrijgbaar bij Lidl) scoort een onvoldoende: 5,4. Dit is ook de melkschuimer die bijna overstroomt bij de minimum hoeveelheid melk en helemaal als de melk tot het maximum streepje is volgeschonken.
Voor de zekerheid testen we dat nog een keer en opnieuw stroomt de melk over het aanrecht. Het schuim is romig, maar dit apparaat staat afgetekend onderaan voor de jury. Esther en Nathalie vinden het uiterlijk te besmettelijk: “Je ziet snel vlekken.” Voor Zjevaun is de temperatuur te heet en heeft het apparaat te veel opties.
Drie melkopschuimers halen gemiddeld een voldoende tot goed.
Op de vijfde plaats eindigt KitchenBrothers 4-in-1 met een 6,3. Voor Esther zijn de verschillende standen een pluspunt. Nathalie vindt deze ook sierlijk maar Zjevaun denkt daar duidelijk anders over: “kapot lelijk”, oordeelt hij.
De vierde plek gaat naar de Hema elektrische melkopschuimer met een 6,7. Zjevaun is het meest kritisch en vindt het schuim te dik en vast (“cement”). Nathalie is milder en vindt de structuur juist glad. Esther is het daarmee eens en vindt het design simpel en klassiek. Het handvat is een plus.
De Inventum 360 krijgt het brons (6,8). Nathalie vindt de aanduiding van de minimum en maximum streepjes te onduidelijk, maar het handvat is wel handig. Het schuim heeft een mooie stevigheid maar mixt ook nog soepel met de espresso, stelt Esther. Zjevaun vindt het schuim oké, maar prijst vooral het uiterlijk. Wel vraagt hij zich af hoe je dit apparaat goed schoonhoudt.
Twee apparaten staan met afstand bovenaan.
De Philips Senseo CA6500/60 eindigt op de tweede plaats met een fraaie 7.8. Het is de favoriet van Nathalie: fraai uiterlijk, glad, glanzend stevig schuim. En een perfect gemiddelde temperatuur (63 Celsius). De Senseo kan ook Esther wel bekoren, glanzend, mooie structuur, maar ze mist wel een handvat. Zjevaun is het daarmee helemaal eens en vindt het uiterlijk strak en het gebruiksgemak “easy.”
De absolute winnaar met een 8.2 is de Proficook MS1032. Esther is enthousiast over het zijdezachte fijne microschuim en vindt het een “ prachtig apparaat” en een aanwinst in de keuken. Deze Proficook, het apparaat met de afwijkende vorm, kan ook dienen voor andere doeleinden zoals het opkloppen van eieren of het maken van sauzen.
Zjevaun wil ‘m meteen meenemen. Nathalie vindt de Proficook ook een profi-uitstraling hebben. Alleen, de minimum inschenkhoeveelheid is wel iets te veel voor één cappuccino. De single gebruiker zal daardoor dus altijd een beetje melkschuim overhouden. Voor een gezelschap wel ideaal, op de max. stand kan het makkelijk in een keer voor vijf bakkies schuim maken.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!