Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa’s Leefstijlprogramma: depressie en laag zelfbeeld

20-03-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3707 keer bekeken
  •  
Ruim de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en zelfs één op de zeven heeft te maken met obesitas. Begin januari zijn we daarom gestart met Kassa’s Leefstijlprogramma.

Gecombineerde Leefstijlinterventie

Tijdens dit traject volgen we acht gemotiveerde Kassa-kijkers, die gezamenlijk een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) aangaan. Hierbij gaan ze werken aan een gezonde(re) leefstijl. Er wordt uiteraard gekeken naar afvallen en bewegen, maar ook naar onderliggende zaken zoals slaaptekort, stress en medicijngebruik. Het GLI-traject waar de deelnemers onderdeel van uitmaken duurt in totaal twee jaar. Meer informatie over zo’n leefstijlinterventie is hier te vinden.

Marja uit Sliedrecht

De 65-jarige Marja uit Sliedrecht is een van de deelnemers aan het leefstijlprogramma. Ze wil graag gewicht verliezen en een gezondere leefstijl aanleren. “Ik heb diabetes, je weet dat het slecht is om dan ook overgewicht te hebben. Ik heb ook medicatie voor verhoogde bloeddruk, daar wil ik gewoon eens vanaf zijn nu.” Tijdens corona is Marja meer gaan wandelen en fietsen en wat meer op haar voeding gaan letten. “Maar het gaat me niet hard genoeg. Ik wil weer naar een gezond BMI.”
Het overlijden van haar zoon in 2015 door zelfdoding heeft Marja begrijpelijkerwijs veel verdriet gedaan. Daarnaast speelt depressie een grote rol in het leven van Marja. “Ik ben een beetje genetisch bepaald met depressies. Ik heb al twee keer een flinke depressie gehad. Ik loop al niet over van zelfvertrouwen en na het overlijden van mijn zoon ga je ook twijfelen: had ik het anders kunnen doen? […] Dat blijft malen in je hoofd.”
Als Marja piekert, is ze lange tijd geneigd om ’s avonds de (snoep)kast in te duiken. De drop en chocola heeft ze nu ingeruild voor een handje noten of een stuk fruit. “Daardoor voel ik me ook een stuk beter.” Ook is ze actiever gaan wandelen, óók in haar eentje. “Ik probeer ook wat positiever naar mezelf te kijken. Onder meer door een boekje bij te houden waarin ik positieve momenten opschrijf. Als ik dan een sombere bui heb, pak het boekje erbij en denk ik: er is toch een hoop om blij over te zijn!”

Voeding in combinatie met depressie

Roel Mocking is psychiater in opleiding en postdoctoraal onderzoeker bij het AMC in Amsterdam. Daar is hij ook 3,5 dag per week werkzaam als arts. In 2017 promoveerde hij cum laude op zijn proefschrift, waarvoor hij samenwerkte met de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Californië. Hij is gespecialiseerd in voeding, biologische psychiatrie en (terugkerende) depressie.
Mocking vertelt in de studio dat we natuurlijk allang weten dat gezonde voeding goed is voor het lichaam (bijv. voor het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes, verschillende soorten kanker etc.), maar dat er ook steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat gezonde voeding invloed heeft op je psychische welbevinden. Daarbij gaat hij in op welke rol gezonde voeding kan spelen bij het voorkomen en/of behandelen van psychiatrische klachten.

Omega 3-vetzuren

“Onze hersenen bestaan voor de helft uit vet, waarvan een belangrijk deel uit omega 3-vetzuren (die bijvoorbeeld in vette vis zitten). Die vetzuren kunnen we niet zelf aanmaken en daarvoor zijn we dus afhankelijk van ons dieet. Door de jaren heen zijn we dat steeds minder gaan eten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen met een gezonder voedingspatroon – met daarin ook vette vis – minder kans hebben op het ontwikkelen van een depressie”, aldus Mocking.

Er zijn ook veel capsules op de markt met daarin omega 3-vetzuren. “Er is – ondanks dat het een miljardenindustrie is – geen bewijs dat deze pillen helpen bij het voorkomen van depressie. Dus dat zou ik mensen afraden. Dan is het beter om vette vis te eten, als onderdeel van een gezond voedingspatroon. Bij de behandeling van een depressie kan het wel zinvol zijn om omega-3 vetzuren toe te voegen, zie ook de zorgstandaard. Doe dit wel in overleg met je behandelaar.”

Als je geen vis eet, zijn er alternatieven. “Schaal- en schelpdieren bevatten ook de lange keten omega 3-vetzuren EPA en DHA. Voor vegetariërs is het lastiger. In sommige plantaardige oliën (bijv. lijnzaad, walnoot) zit wel het korte keten omega-3 vetzuur ALA, maar dit kan het lichaam maar in beperkte mate omzetten in EPA en DHA. Avocado wordt ook wel eens genoemd, maar daar zit maar beperkt omega 3 in. Een mogelijk alternatief zijn omega 3-vetzuur capsules op basis van algen, die wel EPA en DHA bevatten. Vissen maken deze omega 3-vetzuren ook niet zelf, die halen ze ook uit algen.”

Impact

Dat de impact van depressie groot is staat als een paal boven water. Niet aleen voor de persoon zelf en voor de naaste omgeving, maar ook voor de maatschappij. Uit een rapport van het Trimbos-instituut en het RIVM blijkt dat jaarlijks ruim een half miljoen volwassenen (in de leeftijd 18-64 jaar) een depressie heeft. De kosten van ziekteverzuim door depressie worden geschat op circa 1,8 miljard euro (per jaar), terwijl de kosten van depressiezorg worden geschat op 1,6 miljard euro.

Meedoen met Kassa’s Leefstijlprogramma?

Natuurlijk kan ook jij gaan werken aan een gezondere leefstijl. Op onze site plaatsen we de komende maanden in het dossier Kassa’s Leefstijlprogramma wekelijks artikelen, video’s met voeding- en beweegtips en vlogs van onze deelnemers.
Daarnaast is er de besloten Facebook-groep ‘Kassa: op weg naar een gezondere leefstijl!’. Hier plaatsen we dezelfde content, maar kun je ook ervaringen, tips, filmpjes en recepten delen met de andere Facebook-leden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor