Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koopkracht: forse dalingen tot ruim 100 euro per maand

18-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3034 keer bekeken
  •  
portemonnee geld koopkracht 1127

Dit jaar gaan we er gemiddeld zo'n veertig euro op achteruit, zo blijkt uit de nieuwe koopkrachtberekening van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Gemiddeld wordt er gesproken van veertig euro, maar bij tweeverdieners met meerdere kinderen kan de terugval zomaar meer dan 100 euro zijn.

Elk huishouden levert in, wat in euro's varieert tussen de 9 en 116 euro. In september voelde het instituut de bui al hangen, echter door de stijgende energieprijzen is de koopkracht nog verder gedaald dan verwacht. “We zien dat grote groepen huishoudens iedere maand tientallen euro’s minder te besteden hebben. Dat is des te nijpender voor de meer dan twee miljoen huishoudens die zich nu al suf budgetteren om alle rekeningen betaald te krijgen. Velen krijgen deze week een loonstrookje waarbij het netto salaris hoger is dan wat ze vorig jaar kregen, en toch vliegt het geld sneller de portemonnee uit", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Inflatie grote boosdoener

Huishoudens die hun inkomen niet zien stijgen dit jaar moeten rekening houden met een koopkrachtdaling die kan oplopen tot ruim 200 euro per maand. De grootste boosdoener is de hoge inflatie, met als belangrijkste onderdeel de sterk gestegen energieprijzen. Het Nibud heeft gerekend met een inflatiecijfer van 3 procent, die de Nederlandse Bank (DNB) verwacht voor dit jaar.

Hoe de inflatie zich daadwerkelijk zal ontwikkelen blijft nog altijd gissen. Als deze nog verder oploopt, zullen mensen nog minder geld overhouden. Het Nibud adviseert mensen zich niet rijker te rekenen dan ze zijn. Het kan verraderlijk zijn deze week blij te zijn als je ziet dat je nettoloon hoger is dan in 2021. “Het is schijn dan te denken dat je ook meer te besteden hebt, want het hogere salaris verdwijnt na een paar keer boodschappen doen door de hogere prijzen in de supermarkt", aldus Vliegenthart.

Zorgen om lage inkomensgroep

Het instituut maakt zich voornamelijk zorgen om de financieel kwetsbaren zoals mensen met een bijstandsregeling of ouderen met alleen AOW en een klein pensioen. Zij komen vaak al moeilijk rond vanwege hoge zorg- en energiekosten en hebben weinig tot geen ruimte om deze prijsstijgingen te bevechten.

De door het kabinet verlaagde belasting op energie compenseert de hogere energierekening wel voor een deel. En huishoudens met een laag inkomen kunnen van de gemeente ook een extra tegemoetkoming krijgen voor de energiekosten. Volgens de onderzoekers is dat niet genoeg om de gehele koopkrachtdaling op te vangen.

Bron: Nibud/ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor