Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kweekburger 'smakelijk maar niet zo sappig'

05-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
kweekvlees-burger_copyticht_maastricht_universiteit.jpg
In een petrischaaltje werd hij maandag gepresenteerd in een studio in Londen: een hamburger van vlees dat is gekweekt in een Maastrichts laboratorium. In wat boter en zonnebloemolie werd de veelbesproken burger gebakken. Hij werd geproefd door een Amerikaanse journalist Josh Schonwald en een Oostenrijkse voedselwetenschapper, Hanni Rützler.
Geen vet
,,Ik had verwacht dat de textuur zachter zou zijn. Hij was nogal stevig'', evalueerde Rützler. ,,Er zit geen vet in, dus hij is niet zo sappig, maar het zit wel dicht bij vlees qua smaak. Ik mis wel zout en peper.'' ,,We weten dat de smaak van vlees vooral van vet komt en de sappigheid van de hamburger ook'', antwoordde Post hierop. ,,Daar werken we de komende maanden nog aan.''
Gemaakt in een laboratorium
Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de Maastrichtse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post heeft opgekweekt in zijn laboratorium. Het vlees is gekweekt uit stamcellen van een koe. Post hoopt uiteindelijk ook andere vleesproducten te kunnen kweken in het lab, zoals bijvoorbeeld biefstuk.
'Zelfde prijs of goedkoper'
Als de hamburger straks in de winkel ligt, kost hij evenveel als een echt stukje vlees of is hij zelfs goedkoper, beweert de hoogleraar. Maar het stukje kweekvlees dat maandag in de pan lag, kost vele malen meer dan een stukje in de supermarkt. Post maakte maandag bekend dat mede-Google-oprichter Sergey Brin al 700.000 euro heeft geïnvesteerd in het project.
'Niet onveilig'
Critici vragen zich af of het vlees wel veilig is, maar volgens Post is er ,,geen reden om te denken dat het onveilig is''. ,,Ik zou er geen probleem mee hebben als mijn kinderen het zouden eten'', zei hij tijdens de presentatie. Hij zei zelfs dat zijn kinderen jaloers waren dat de twee journalisten het al mochten proeven voor hen.
Google-oprichter is financier
Mede-Google-oprichter Sergey Brin is de tot nu toe anonieme financier voor de ontwikkeling van kweekvlees. Hij heeft de afgelopen jaren 700.000 euro ter beschikking gesteld. Dat heeft de Maastrichtse hoogleraar Mark Post, het brein achter het kweekvlees, maandag bekendgemaakt. De Nederlandse overheid had al eerder 2 miljoen euro subsidie gegeven aan de voorloper van dit project.
Brin investeerde volgens Post in het kweekvleesproject omdat hij begaan is met dierenwelzijn en het milieu. Als het project van Post voet aan de grond krijgt, kan het kweekvlees uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen: voor de productie van vlees zijn dan veel minder dieren nodig, maar ook minder energie, water en landbouwgrond. ANP
foto: Universiteit Maastricht /  Cultured Beef
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor