Een langverwachte uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) betekent een doorbraak in zeker tientallen zaken die klanten aanspanden tegen Crédit Agricole. Volgens het Kifid had de bank voor rentewijzigingen op doorlopende kredieten de gemiddelde marktrente moeten volgen. Kassa heeft al sinds 2016 aandacht voor de torenhoge rentes die klanten van de bank moesten betalen, terwijl banken zelf tegen historisch lage rentes kunnen lenen.
Een jaar terug deed de Commissie van Beroep van het Kifid al een tussenuitspraak in de zaak die in deze richting wees. De beroepscommissie stelde toen al dat consumenten mochten verwachten dat de variabele rente op hun doorlopende kredieten zou meebewegen met de gemiddelde rente van alle doorlopende kredieten in Nederland. Want Crédit Agricole gaf verder geen aanvullende informatie over de rentewijzigingen.
Maar de gemiddelde marktrente wordt pas vanaf 2010 door De Nederlandsche Bank bijgehouden. Dat zorgde voor een probleem, want veel doorlopende kredieten werden daarvoor al afgesloten. In opdracht van het Kifid moesten financieel specialisten daarom eerst uitzoeken wat de gemiddelde marktrente voor 2010 was.
Toen de specialisten hun werk eind 2019 hadden afgerond zorgden uitspraken van de Hoge Raad en het hof Arnhem-Leeuwarden voor verdere vertraging. Deze uitspraken gaan ook over rentewijzigingen. Daarom vond het Kifid dat de bank en gedupeerde daar op mochten reageren voor een vonnis werd uitgesproken. Na lang wachten is er nu dus een definitieve uitspraak van de Commissie van Beroep die van belang is voor veel anderen.
De uitspraak van de Commissie van Beroep van het Kifid gaat over één zaak. Je vindt de uitspraak hieronder. Maar er liggen tientallen andere zaken tegen Crédit Agricole bij het klachteninstituut op de plank. Die werden in afwachting van de uitspraak van vandaag niet verder behandeld. Het nieuwe vonnis wordt leidend voor de afhandeling van alle zaken die al die tijd zijn blijven liggen.
Stichting Geldbelangen is als vertegenwoordiger van de gedupeerde klant betrokken bij de zaak. De stichting stelt in een reactie dat de uitspraak voor nog meer mensen van belang is. “De bank heeft in 2019 al gezegd dat ze de uitspraken omarmt en uitvoering zou gaan geven aan een compensatieregeling.” Geldbelangen rekent er daarom op dat iedereen die een doorlopend krediet heeft bij de bank bericht krijgt van Crédit Agricole over compensatie.
Check voor alle informatie over dit onderwerp ons Dossier wurgkredieten. Hieronder vind je de reactie van Interbank op de einduitspraak door Commissie van Beroep van Kifid.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!