Wanneer je jezelf in een koffiezaak begeeft voor een lekker kopje koffie, begint de keuzestress. Cappuccino, caffè latte, flat white; de mogelijkheden lijken eindeloos. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze en andere bekende koffievarianten met opvallende namen? Wij zoeken het voor je uit. Zo weet jij voortaan precies wat je moet bestellen.
Laten we beginnen met misschien wel de bekendste koffie, de espresso. Espresso wordt gemaakt door koffiebonen fijn te malen en hier onder hoge druk heet water doorheen te persen. Dit resulteert in een kleine hoeveelheid koffie, met een intense smaak.
Wanneer je de doorlooptijd en hoeveelheid water vergroot, terwijl je de hoeveelheid koffie hetzelfde houdt, krijg je een lungo. Wist je dat dit meestal wordt geserveerd wanneer je een ‘gewone koffie’ bestelt in een café in Nederland?
Mocht je de hoeveelheid water juist verkleinen, dan krijg je een ristretto. De ristretto heeft een intense, volle smaak. Dit is er dus eentje voor de grote koffieliefhebber met kleine dorst!
Voeg je een scheut heet water toe aan een espresso? Dan krijg je een americano.
Het verschil met een lungo zit hem in het bereidingsproces. Doordat het extra water niet door de koffie loopt maar achteraf aan het espressoshot wordt toegevoegd, krijg je een mildere, zachtere smaak dan bij de lungo.
Een van de bekendste vormen van koffie met melk, de caffè latte. Je maakt een caffè latte door aan je shot espresso twee keer zoveel gestoomde melk met een kleine schuimlaag toe te voegen.
In Nederland wordt de caffè latte vaak simpelweg ‘latte’ genoemd. Pas hier wel mee op als je in Italië bent. Voor je het weet krijg je alleen een kopje warme melk geserveerd als je alleen een ‘latte’ bestelt!
Een caffè latte wordt vaak verward met een koffie verkeerd. Hoewel het veel op elkaar lijkt, heeft de melk bij een koffie verkeerd geen schuimlaag en is de verhouding tussen melk en koffie 50/50.
Van de koffie verkeerd gaan we door naar een andere vorm van espresso met melk: de cappuccino. Wat dit populaire drankje onderscheidt van een caffè latte, is de hoeveelheid melk en schuim. Een cappuccino bevat namelijk minder melk en meer schuim dan een caffè latte. De traditionele cappuccino bestaat namelijk uit 1/3 deel espresso, 1/3 deel gestoomde melk en 1/3 deel melkschuim.
Ben je een liefhebber van een flat white? Dan weet je vast precies wat je dan krijgt. Bij een flat white worden de verhoudingen koffie en melk van een caffè latte omgedraaid. Er wordt dus aan 2/3 deel koffie 1/3 deel melk toegevoegd. De flat white wordt doorgaans geserveerd met een dun laagje schuim.
Dit populaire drankje bereid je door een shot espresso in opgeschuimde melk te gieten. Deze volgorde maakt het voornaamste verschil met een caffè latte. Daarnaast is de schuimlaag van een latte macchiato dikker dan die van een caffè latte.
De espresso macchiato, ook wel eens ‘caffè macchiato’ genoemd, bestaat uit een shot espresso met een klein laagje melkschuim erop. Door het melkschuim krijgt het drankje een iets lichtere smaak dan de klassieke espresso.
Bij een cortado wordt – net als bij de espresso macchiato – een laagje melk toegevoegd aan een shot espresso. Deze melk is niet opgeschuimd en de verhouding melk en espresso is 50/50. Zo onderscheidt een cortado zich van een espresso macchiato, waarbij er enkel een klein toefje melkschuim op de espresso wordt gedaan.
De Wiener melange kom je nog regelmatig tegen tussen de opties van een koffieautomaat. Dit van oorsprong Oostenrijkse drankje maak je traditioneel gezien door een shot espresso te combineren met melk, slagroom, cacaopoeder én een schuimlaag bestaande uit suiker en een eidooier. Deze combinatie resulteert in een heerlijke romige traktatie.
Wanneer je bij een automaat voor een Wiener melange kiest, zal er geen ei in je koffie zitten. In dit geval bestaat het drankje vaak simpelweg uit espresso, melk, cacao en een laagje schuim.
Weet jij wat het verschil is tussen arabica-koffiebonen en robusta-koffiebonen? Dat lees je in onderstaande artikel.
Bronnen: brutebonen.nl, Koffietje.nl, Koffiemakers.be, koffietcacao.nl, coffeefresh.nl, dekoffiewinkel.com, bookbarista.nl
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!