Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Latte macchiato, espresso of een cappuccino? Verschillende soorten koffie op een rij

Gisteren
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7686 keer bekeken
  •  
koffie_1280px

Wanneer je jezelf in een koffiezaak begeeft voor een lekker kopje koffie, begint de keuzestress. Cappuccino, caffè latte, flat white; de mogelijkheden lijken eindeloos. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze en andere bekende koffievarianten met opvallende namen? Wij zoeken het voor je uit. Zo weet jij voortaan precies wat je moet bestellen.

Espresso, lungo en ristretto

Laten we beginnen met misschien wel de bekendste koffie, de espresso. Espresso wordt gemaakt door koffiebonen fijn te malen en hier onder hoge druk heet water doorheen te persen. Dit resulteert in een kleine hoeveelheid koffie, met een intense smaak.

Wanneer je de doorlooptijd en hoeveelheid water vergroot, terwijl je de hoeveelheid koffie hetzelfde houdt, krijg je een lungo. Wist je dat dit meestal wordt geserveerd wanneer je een ‘gewone koffie’ bestelt in een café in Nederland?

Mocht je de hoeveelheid water juist verkleinen, dan krijg je een ristretto. De ristretto heeft een intense, volle smaak. Dit is er dus eentje voor de grote koffieliefhebber met kleine dorst!

Americano

Voeg je een scheut heet water toe aan een espresso? Dan krijg je een americano.

Het verschil met een lungo zit hem in het bereidingsproces. Doordat het extra water niet door de koffie loopt maar achteraf aan het espressoshot wordt toegevoegd, krijg je een mildere, zachtere smaak dan bij de lungo.

Caffè latte

Een van de bekendste vormen van koffie met melk, de caffè latte. Je maakt een caffè latte door aan je shot espresso twee keer zoveel gestoomde melk met een kleine schuimlaag toe te voegen.

In Nederland wordt de caffè latte vaak simpelweg ‘latte’ genoemd. Pas hier wel mee op als je in Italië bent. Voor je het weet krijg je alleen een kopje warme melk geserveerd als je alleen een ‘latte’ bestelt!

Koffie verkeerd

Een caffè latte wordt vaak verward met een koffie verkeerd. Hoewel het veel op elkaar lijkt, heeft de melk bij een koffie verkeerd geen schuimlaag en is de verhouding tussen melk en koffie 50/50.

Cappuccino

Van de koffie verkeerd gaan we door naar een andere vorm van espresso met melk: de cappuccino. Wat dit populaire drankje onderscheidt van een caffè latte, is de hoeveelheid melk en schuim. Een cappuccino bevat namelijk minder melk en meer schuim dan een caffè latte. De traditionele cappuccino bestaat namelijk uit 1/3 deel espresso, 1/3 deel gestoomde melk en 1/3 deel melkschuim.

Flat white

Ben je een liefhebber van een flat white? Dan weet je vast precies wat je dan krijgt. Bij een flat white worden de verhoudingen koffie en melk van een caffè latte omgedraaid. Er wordt dus aan 2/3 deel koffie 1/3 deel melk toegevoegd. De flat white wordt doorgaans geserveerd met een dun laagje schuim.

Weet jij hoe deze koffiedranken aan hun naam komen?

Weet jij hoe deze koffiedranken aan hun naam komen?
De oorsprong van de namen van deze koffiedrankjes zijn te vinden in verschillende talen en landen. Wij lichten ze kort toe:

- Espresso: letterlijk vertaald vanuit het Italiaans betekent het woord espresso: uitgedrukt. De naam van dit drankje slaat dus op de bereidingswijze.
- Ristretto: Ristretto betekent in het Italiaans: beperkt. Dit koffiedrankje dankt zijn naam dus aan zijn kleine formaat.
- Lungo: Ook de naam van de lungo verwijst naar het bereidingsproces. Letterlijk vertaald betekent lungo namelijk ‘lang’, wat slaat op de langzame bereiding van het drankje.
- Americano: De naam Americano schijnt ontstaan te zijn in de Tweede Wereldoorlog. Amerikanen die zich in Italië bevonden zouden de espresso’s die daar gedronken werden te sterk hebben gevonden en aangelengd hebben met water.
- Caffè latte: Letterlijk vertaald uit het Italiaans betekent dit koffie met melk.
- Cappuccino: De cappuccino vindt volgens Oostenrijkers zijn oorsprong in Wenen. De naam cappuccino is afkomstig van ‘Kapuziner Kaffee’. Deze naam is ontstaan uit een wirwar van koffiesoorten.
- Flat white: Het woordje ‘flat’ verwijst naar het dunne, ‘platte’, laagje schuim van het drankje. ‘White’ verwijst dan weer naar de witte kleur van het melkschuim.
- Latte macchiato: Wist je dat het woord ‘macchiato’ letterlijk vertaald ‘bevlekt’ betekent? ‘Latte macchiato’ betekent dus ‘bevlekte melk’.
- Espresso macchiato: Vergelijkbaar met de latte macchiato, verwijst het woordje ‘macchiato’ naar de ‘bevlekte’ look die de espresso krijgt door er een laagje melkschuim aan toe te voegen.
- Cortado: De naam cortado komt van het Spaanse woord ‘cortar’, wat ‘snijden’ betekent. Dit slaat op het ‘snijden’ van de espresso, wat bij het inschenken van de melk gebeurt.
- Wiener mélange: Dit romige drankje leent zijn naam aan de stad waar het drankje is verzonnen: Wenen. In Wenen wordt het drankje simpelweg ‘mélange’ genoemd.

Latte macchiato

Dit populaire drankje bereid je door een shot espresso in opgeschuimde melk te gieten. Deze volgorde maakt het voornaamste verschil met een caffè latte. Daarnaast is de schuimlaag van een latte macchiato dikker dan die van een caffè latte.

Espresso macchiato

De espresso macchiato, ook wel eens ‘caffè macchiato’ genoemd, bestaat uit een shot espresso met een klein laagje melkschuim erop. Door het melkschuim krijgt het drankje een iets lichtere smaak dan de klassieke espresso.

Cortado

Bij een cortado wordt – net als bij de espresso macchiato – een laagje melk toegevoegd aan een shot espresso. Deze melk is niet opgeschuimd en de verhouding melk en espresso is 50/50. Zo onderscheidt een cortado zich van een espresso macchiato, waarbij er enkel een klein toefje melkschuim op de espresso wordt gedaan.

En last but not least.. de Wiener melange

De Wiener melange kom je nog regelmatig tegen tussen de opties van een koffieautomaat. Dit van oorsprong Oostenrijkse drankje maak je traditioneel gezien door een shot espresso te combineren met melk, slagroom, cacaopoeder én een schuimlaag bestaande uit suiker en een eidooier. Deze combinatie resulteert in een heerlijke romige traktatie.

Wanneer je bij een automaat voor een Wiener melange kiest, zal er geen ei in je koffie zitten. In dit geval bestaat het drankje vaak simpelweg uit espresso, melk, cacao en een laagje schuim.

Weet jij wat het verschil is tussen arabica-koffiebonen en robusta-koffiebonen? Dat lees je in onderstaande artikel.

Bronnen: brutebonen.nl, Koffietje.nl, Koffiemakers.be, koffietcacao.nl, coffeefresh.nl, dekoffiewinkel.com, bookbarista.nl 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor