Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Leen je soms je auto uit? Denk na over premiestijging bij schade

27-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
621 keer bekeken
  •  
auto voorkant 1127
Leen jij je auto weleens uit? Als een ander dan schade rijdt, kunnen de kosten oplopen tot wel 290 euro per jaar. Ruim een derde van de Nederlanders (37 procent) leent zijn of haar auto weleens aan een ander uit, meldt Pricewise. Ruim de helft van de uitleners weet echter niet hoe het zit met de verzekering als ze hun auto uitlenen. Hierdoor kunnen ze tegen onaangename financiële verrassingen komen te staan.

Een autoverzekering dekt de gemaakte schade, maar beschermt je niet voor de premiestijging die na de schade volgt. Hierdoor kunnen de kosten bij schade bij het uitlenen van een auto oplopen tot wel 290 euro per jaar vanwege de daling in aantal schadevrije jaren. Dat berekent consumentenadviseur Pricewise na onderzoek met veldwerkbureau Panel Inzicht onder 1000 respondenten.

Autoverzekering is niet persoonsgebonden

Ook als je je auto uitleent, is je auto verzekerd. Degene die je auto leent is dan namelijk verzekerd via jouw autoverzekering bij veroorzaking van schade bij een ander. Dan moet de lener van de auto uiteraard wel bevoegd zijn om te rijden.
Uit het onderzoek van Pricewise en Panel Inzicht blijkt dat er onduidelijkheid bestaat over of de auto wel of niet verzekerd bij uitlening. Mark van Zelst, Chief Product Officer bij Pricewise, legt het als volgt uit: "Een kwart van de Nederlandse auto-uitleners denkt zelfs dat degene die de auto leent, verzekerd moet zijn. Een autoverzekering is niet persoonsgebonden, maar sluit je af op je kenteken. Dat is ook de reden dat gemaakte schade invloed heeft op de premie van de auto-uitlener en niet op die van de lener. Als de ander met jouw auto schade rijdt en jij deze schade claimt bij de verzekeraar, dan kun je flink meer premie gaan betalen door een daling in het aantal schadevrije jaren."

Inleveren schadevrije jaren

Claim je schade bij de verzekeraar? Dan ga je altijd 'vijf treden' achteruit, ongeacht de hoogte van de schadekosten. Gemiddeld hebben Nederlandse autobezitters zeven schadevrije jaren, stelt Pricewise na een analyse. Na schade staat de autobezitter dus op twee schadevrije jaren. Dat betekent dat de maandelijkse no-claimkorting door de daling in het aantal schadevrije jaren sterk kan dalen. Bij een gemiddelde premie van 540 euro per jaar met zeven schadevrije jaren lopen de kosten na schade op tot wel 290 euro per jaar.
Er is een maximaal aantal schadevrije jaren, namelijk vijftien jaren, voegt Mark van Zelst van Pricewise toe. Daar zijn veel mensen zich niet van bewust. Als je een schadeclaim indient en je rijdt al dertig jaar schadevrij, ga je alsnog van vijftien schadevrije jaren naar tien schadevrije jaren.

Soms loont het om autoschade niet te claimen

Het kan soms lonen om de schade niet te claimen, stelt Van Zelst. Ga daarom goed na hoeveel de reparatie van je voertuig ongeveer kost, voordat je een claim indient. "In sommige gevallen is de schade goedkoper dan de extra premie door een lagere no-claimkorting." Let wel op: met een WA-verzekering of WA plus beperkt casco ben je enkel verzekerd voor de schade die jij of de lener bij een ander veroorzaakt. Je eigen auto is dan niet verzekerd. Met een allriskverzekering ben je echter wel ook voor de schade aan je eigen auto verzekerd.
"Bij alle typen verzekeringen is er sprake van no-claimkorting bij schadevrije jaren. Denk dus goed na of het voordelig uitpakt als je schade claimt bij de verzekeraar en maak bijvoorbeeld goede afspraken met degene die jouw auto leent. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan”, sluit Van Zelst af.
Bron: Pricewise
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor