Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Linkse partijen willen 'progressieve, eerlijke' vermogensbelasting en komen met wetsvoorstel

02-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1177 keer bekeken
  •  
vermogensheffing_20220202

De linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP komen met een eigen wetsvoorstel voor wat deze partijen beschrijven als 'een eerlijke vermogensbelasting'. De drie oppositiepartijen willen een zogenoemde progressieve heffing invoeren, wat er in de praktijk op neerkomt dat hoe hoger het vermogen is, hoe meer belasting er over dat vermogen moet worden betaald. In de plannen worden 'normale spaarders' ontzien, stellen de partijen, omdat de heffing pas van toepassing is op vermogens boven de 100.000 euro.

Voor tweeverdieners stellen de partijen de grens op 200.000 euro, dus in de plannen zou de progressieve heffing niet van toepassing zijn op vermogens lager dan dat bedrag. De eigen woning blijft buiten schot, want over de waarde van de woning hoeft geen vermogensbelasting te worden betaald.

'Allerrijksten moeten een "eerlijke bijdrage" betalen aan de collectieve voorzieningen'

In het voorstel staat dat degenen die over 100.000 tot 500.000 euro aan spaargeld en/of beleggingen beschikken, daar voortaan 1 procent belasting over moeten betalen. Het is de bedoeling dat dit een progressieve vermogensheffing wordt, dus voor vermogens boven de vijf miljoen euro zou het gaan om een percentage van 5 procent. 

Achterliggende gedachte is dat de allerrijksten een 'eerlijke bijdrage' betalen aan de collectieve voorzieningen. Ook moet het voorstel de groeiende vermogensongelijkheid doen beperken.

PvdA-kamerlid Henk Nijboer verwoordt het als volgt: 'Mensen die keihard werken betalen zich blauw aan belasting, terwijl grote vermogens nauwelijks belast worden. Dat is oneerlijk en moet anders. Het invoeren van een progressieve vermogensbelasting is sociaal en verkleint de ongelijkheid.'

'Vermogensongelijkheid dreigt alsmaar groter te worden'

De Hoge Raad zette onlangs een streep door de wijze waarop vermogens boven de 50.000 euro werden belast. In dat geval werd belasting geheven over een vast rendement, al werd dit rendement gezien de lage rentestand van de afgelopen jaren door veel spaarders niet behaald. Het kabinet wil dan ook een nieuwe heffing op het daadwerkelijke rendement, maar dat wordt op zijn vroegst in 2025 gerealiseerd.

En dat is te laat, aldus SP-kamerlid Mahir Alkaya: 'Als wij niets doen dreigen mensen die al veel geld hebben en slapend rijk worden dus helemaal niets bij te dragen aan onze samenleving, terwijl de lasten voor gewone mensen toenemen.'

GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug doet een duit in het zakje en stelt dat de vermogensongelijkheid de komende jaren alsmaar groter dreigt te worden. De partijen kiezen er dan ook voor om het daadwerkelijke vermogen te belasten, en niet het al dan niet fictieve rendement. Maatoug: 'We moeten breken met dit beleid en vermogens op een eerlijke manier belasten.' ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor