Grote windturbines op slechts enkele honderden meters afstand neerzetten van woningen betekent een ontoelaatbaar risico voor de volksgezondheid. Dit waarschuwt een brandbrief van ruim honderd medici aan de Amsterdamse gemeenteraad, schrijft De Telegraaf. Het is voor het eerst dat een zo grote groep Nederlandse artsen hun zorgen uiten over de nadelige effecten van windturbines.
In de eerste plaats keert de brandbrief zich tegen het plan van het Amsterdamse stadsbestuur. Dat wil molens van 146 tot 200 meter hoogte op 350 meter tot de bebouwde kom plaatsen. Kinderpsychiater Simone Brands stelt dat dit kans op gezondheidseffecten met zich meebrengt voor tienduizenden bewoners. Om die risico's uit te sluiten, is een minimale afstand van 1500 meter nodig, of tien keer de ashoogte van een windmolen.
Het stadsbestuur ontkent het gezondheidsrisico op basis van een recent rapport over windturbinegeluid van het RIVM. Volgens de medici die de brandbrief stuurden is dit onterecht. Ze stellen dat het RIVM zich baseert op studies over kleinere molens in dunbevolkt gebied. Dat zijn molens met "grotere afstand van bebouwing en met lagere geluidsbelasting", aldus Brands. Daarnaast noemt het RIVM ook een Deense studie waaruit blijkt dat mensen die dichter dan 500 meter bij windturbines wonen, wel degelijk klachten kunnen ontwikkelen, zoals hart- en vaatziekten, slapeloosheid en depressie.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!