Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Medicijntekorten vrijwel verdubbeld in 2019

21-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnen medicatie pillen 930
Vorig jaar is het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was bijna verdubbeld. Het aantal meldingen over tekorten liep vorig jaar op naar 1492 tegenover 769 in 2018, meldt apothekersorganisatie KNMP Farmanco op basis van eigen onderzoek. Volgens de apothekersorganisatie hebben patiënten, apothekers en andere zorgverleners hier dagelijks flinke hinder van.
Opvallende tekorten in 2019 waren onder andere crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen ter behandeling van maagklachten. De oplopende tekorten komen mede door problemen met productie, distributie en kwaliteit. Ook economische redenen kunnen een rol spelen. Zodra de productie na een tekort weer op gang komt, staat Nederland achteraan de rij. Nederland is geen aantrekkelijk afzetgebied door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal. Volgens de KNMP stijgen de tekorten al sinds 2010.

Investeren met tijd en geld

De KNMP komt met enkele ideeën om de tekorten aan te pakken. De organisatie omarmde vorig jaar al het plan van de minister van Volksgezondheid om buffers, zogenoemde ijzeren voorraden, aan te leggen. Ook wil de KNMP de productie van geneesmiddelen terughalen naar Europa. Maar dat vergt volgens Aris Prins, voorzitter van de KNMP, veel investeringen en tijd. Zo duurt het aanleggen van ijzeren voorraden enkele jaren. Verder vraagt het produceren in Europe om nog meer geduld, waardoor we nu nog erg afhankelijk zijn van verre landen als China en India. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor