Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Medicijnverpakking groot probleem voor 9 op de 10 patiënten

20-03-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
5381 keer bekeken
  •  
medicijnen verpakkingen blisterverpakking 1127
Verpakkingen van geneesmiddelen zijn voor patiënten nog altijd een doorn in het oog. Medicatie voor specifieke aandoeningen en ziekten, waaronder reuma, Parkinson en MS, is door 9 op de 10 patiënten moeilijk te openen en leidt tot veel pijn en ongemak. De veel voorkomende blisterverpakking (plastic doordrukstrip) is juist voor deze patiënten een gruwel. Dit blijkt uit een enquête van Kassa onder 2149 deelnemers. Aan de enquête werkten 30 (patiënten)organisaties en -verenigingen mee.
70 procent van de geënquêteerden gebruiken specifieke medicatie voor hun aandoening of ziekte. Ruim 90 procent van de patiënten met aandoeningen aan botten, spieren, pezen, gewrichten, zenuwen en/of hersenen geven aan dat de verpakking van hun medicijn lastig te openen. Het leidt tot veel onnodige pijn en ongemak. Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben reuma, 200.000 Nederlanders een spierziekte en 1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Voor hen is dit een groot probleem.

Vooral blisterverpakking blijkt een nachtmerrie

Vooral de blisterverpakking (plastic doordrukstrip) blijkt een nachtmerrie: bijna 9 op de 10 respondenten ervaart hiermee moeite. Veel deelnemers maken zich boos over het feit dat hun specifieke medicijnen vaak in zeer lastige blisterverpakkingen zitten. Dat blijkt ook uit veel klachten die Kassa ontvangt. De kunststof pot is daarentegen de favoriet: 36,5 procent van de patiënten geeft aan dat deze voor hen het makkelijkst te openen is.

Weinig verbetering voor patiënten

Kassa deed al eerder onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen. Hierop reageerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat de fabrikant hiervoor verantwoordelijk is en dat patiënten zich moeten melden bij hen of hun apotheker of arts. Toch vragen veel patiënten hun arts of apotheker niet om hulp. Als ze dat wel doen, wordt slechts 10 procent door de apotheker geholpen en maar 3,5 procent door de arts. Patiënten die hun klacht bij de fabrikant neerleggen, zien niets met hun klacht gebeuren.
In plaats daarvan lijken verpakkingen alleen maar minder gebruiksvriendelijk te worden. Meer dan de helft de patiënten geeft aan dat hun medicijnverpakkingen de afgelopen twee jaar moeilijker te openen zijn (57,6 procent). Dit heeft onder andere te maken met de aangescherpte veiligheidsregels waaraan fabrikanten moeten voldoen door nationale, Europese en internationale wet- en regelgeving. En ondertussen zit de patiënt thuis met onmogelijke verpakkingen. “Moeilijk te openen medicijnverpakkingen, ik slik het niet meer!”, luidt het credo van de patiënt.

Alle enquêteresultaten op een rij

Van de 2149 deelnemers aan de enquête kost het 93,4 procent namelijk moeite om verschillende verpakkingen te openen. 86,4 procent (1734 mensen) ervaart deze problemen door een ziekte of aandoening, waardoor ze last hebben van hun botten, spieren, gewrichten, zenuwen, pezen en/of hersenen. Het merendeel van hen (72,3 procent) een vorm van reuma. 7 op de 10 van de mensen met een ziekte of aandoening (69,1 procent) gebruiken specifieke medicatie voor deze aandoening of ziekte, en 9 op de 10 (91,2 procent) heeft moeite met het openen van de verpakking van die specifieke medicatie.

Van de 1734 deelnemers die door een ziekte of aandoening last hebben van hun gewrichten, botten, pezen, spieren en/of zenuwen, loopt bijna 42,4 procent bijna altijd (in 75 procent van de gevallen of meer) en 36,1 procent vaak (in 50 tot 75 procent van de gevallen) tegen problemen aan bij het openen van medicijnverpakkingen. 17,8 procent heeft soms (in 25 tot 50 procent van de gevallen) en 3,7 procent heeft heel af en toe (tot 25 procent van de gevallen) moeite met medicijnverpakkingen. Met name de blisterverpakking leidt tot grote frustraties bij bijna 90 procent van de 1734 patiënten (89,3 procent). De kunststof pot is daarentegen voor de meeste patiënten het makkelijkst te openen (36,5 procent). 

Het merendeel van de mensen met een ziekte of aandoening (57,6 procent) geeft aan dat de medicijnverpakkingen juist de afgelopen twee jaar moeilijker te openen zijn. Voor 41,4 procent zijn verpakkingen hetzelfde gebleven. Slechts 1 procent geeft aan dat hun verpakkingen in de afgelopen twee jaar makkelijker te openen zijn geworden.
1 op de 5 patiënten (19,6 procent) geeft namelijk aan dat zijn of haar apotheker niet wil of kan helpen naar een oplossingen en 1 op de 10 (11 procent) geeft aan dat zijn of haar arts niet wil helpen. Slechts 4,2 procent wordt altijd en 5,5 procent soms door hun apotheker geholpen en maar 3,5 procent wordt wel door zijn of haar arts geholpen. 7 op de 10 patiënten (70,7 procent) heeft zijn of haar apotheker niet gevraagd om te zoeken naar een oplossing en 85,5 procent heeft zijn of haar arts niet om hulp gevraagd. 

Meewerkende (patiënten)organisaties en -verenigingen

ANBO Nederland, ALS Patients Connected, Contactgroep Marfan Nederland, F.E.S., FOP Stichting, IederIn, KBO-Brabant, ME/cvs Vereniging, MS Vereniging, Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten ‘de Wervelkolom’, Netwerk Noom, NVLE, OSCAR Nederland, Parkinson Vereniging, Patiëntenvereniging CRPS, Patiëntenvereniging Fibreuze Dysplasie, Patiëntenvereniging MED-SED, Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl, ReumActief, ReumaMagazine.nl, ReumaNederland, Reumapatiëntenvereniging Arnhem e.o., ReumaZorg, Nederland, RPV Delft, RPV Den Haag, SCCH Patiëntenvereniging, Spierziekten Nederland, Stichting ALS Nederland, Stichting Hematon en Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling.

Reacties

In de uitzending van Kassa komt onder andere de verpakking van het geneesmiddel SINEMET® (levodopa/carbidopa, MSD) aan bod. Dit medicijn is zowel verkrijgbaar in een blisterverpakking als in een kunststof pot. Over de kunststof pot ontving Kassa veel klachten. Fabrikant MSD laat weten dat veel patiënten het lastig vinden om tabletten uit de blister te krijgen en dat daarom de blister wordt vervangen door een kunststof potje met tabletten. De fabrikant zegt dat het geen signalen heeft gekregen van fabrikanten over de kunststof potjes. De volledige reactie van MSD lees je hieronder.
Ook fabrikant Teva reageert op vragen van Kassa. De fabrikant geeft aan dat het ooit wel een speciale 'Comfortainer-verpakking' heeft ontwikkeld met het oog op eenvoudig openen. Dit deed de fabrikant met name voor patiënten met reumatische klachten. Aan deze oplossing kwam in augustus 2019 een einde toen de overheid hier een streep door zette. De fabrikant geeft aan dat iedereen voor het desbetreffende geneesmiddel uit veiligheidsoverwegingen richting stripverpakkingen wordt gestuurd. De volledige reactie van Teva vind je hieronder.
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), de brancheorganisatie voor ruim veertig innovatieve geneesmiddelenbedrijven in Nederland, neemt het onderwerp zeer serieus. "Patiënten hebben pas iets aan een medicijn als de verpakking eenvoudig te openen is. Dat beseffen we heel goed, laat de VIG weten." Wel geeft de brancheorganisatie aan te maken te hebben met strenge regelgeving vanuit de EMA en het CBG, ook voor verpakkingen. "Hierdoor is het veranderen van een verpakking niet zo eenvoudig als je wellicht zou denken. Maar als de fabrikant op de hoogte is van het probleem, is er altijd bereidheid om samen te werken aan een oplossing. De voorbeelden van Sanofi en MSD laten dat zien. Belangrijk is ook dat we nieuwe verpakkingen steeds vaker in overleg met patiëntorganisaties ontwikkelen."
Hieronder lees je de reacties van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) naar aanleiding van het eerdere artikel van Kassa over moeilijk te openen geneesmiddelen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor