Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Meelmotjes in je keukenkastje? Zó kom je van ze af

03-07-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
17045 keer bekeken
  •  
meelmot 1280

Foto van een meelmotje. In werkelijkheid is het grijsbruine vlindertje zo'n 1 centimeter groot.

Ken je dat? Je opent je keukenkastje en ineens fladdert er een klein bruin vlindertje weg. Oh nee… meelmotten! Deze beestjes verspreiden zich razendsnel en voor je het weet heb je te maken met een hardnekkige plaag. Kunnen deze meelmotjes kwaad als ze op je voedsel zitten? En hoe kun je ze het beste bestrijden als ze opduiken?

Wat zijn meelmotten?

Meelmotten zijn kleine insecten, van ongeveer een centimeter groot. Ze nestelen graag in droge, warme omgevingen. Denk aan open verpakkingen met rijst, bloem of granen. De vrouwtjes leggen daar eitjes, die zich ontpoppen tot rupsen. Binnen de kortste keren transformeren ze zich weer tot nieuwe meelmotten. Controleer daarom regelmatig je voorraadverpakkingen, zeker als je ze een tijdje niet hebt gebruikt.

Hoe herken je meelmotten?

Meelmotten zien eruit als hele kleine grijsbruine vlindertjes en ze bevinden zich vaak in keukenkastjes of voorraadlades.

Zie je ineens iets wegfladderen bij het openen van je kast? Grote kans dat het een meelmot is. Ook de larven kun je aantreffen in verpakkingen. Dit zijn kleine, witte wormpjes van zo’n 0,5 tot 1 centimeter lang. Deze wormpjes zijn op zichzelf niet erg schadelijk, maar het opeten van deze beestjes (en hun uitwerpselen) is natuurlijk niet zo'n smakelijk idee.

Hoe ontwikkelt een meelmot zich?

Hoe ontwikkelt een meelmot zich?

Volwassen meelmotten kunnen tot wel 300 eitjes leggen. Wanneer de larven uit deze eitjes kruipen, beginnen ze direct met eten. Daarbij spinnen ze kleverige draden, waardoor het meel in grote trossen samen gaat hangen. Tegelijkertijd laten ze grijsbruine uitwerpselen achter, wat het voedsel een onaangename geur geeft.

Wanneer de larven volwassen zijn, zoeken ze de oppervlakte op en verlaten ze het voedsel waarin ze geleefd hebben. Ze zoeken daarna een spleet of een rustig plekje op om zich daar te verpoppen.

Zo'n pop bestaat uit een dikke, zijdeachtige cocon waarin de larven zich volledig insluiten. Na ongeveer twee tot drie weken komen de volwassen meelmotten uit deze schuilplaats tevoorschijn.

Hoe voorkom je een plaag?

Wanneer je eenmaal een paar motjes in je huis hebt gespot, kan het een lastige taak worden om weer van de beestjes af te komen. Voorkomen is daarom, zoals zo vaak, beter dan genezen. Met deze tips verklein je de kans op een plaag:

  • Bewaar je voedsel in harde, afsluitbare bewaardozen. Motten kunnen door dunne verpakkingen bijten, maar niet door harde bewaardoosjes van bijvoorbeeld plastic, blik of glas. Bewaar je voorraad daarom in goed afsluitbare bewaardozen.
  • Maak je keukenkastjes regelmatig goed schoon.
  • Koop kleine voorraden en vermijd het langdurig bewaren van geopende verpakkingen.

Zo bestrijd je meelmotten

Hebben de motjes toch een weg naar je keukenkasten gevonden? Kom dan snel in actie. Door de volgende stappen te nemen, maak je de grootste kans om van de insecten af te komen:

1. Gooi aangetaste verpakkingen weg

Haal alle aangetaste en open verpakkingen uit je keukenkastjes en vries ze enkele dagen in om er zeker van te zijn dat alle beestjes en eitjes dood zijn. Daarna gooi je alles in een dichte vuilniszak weg.

2. Maak alle kasten grondig schoon

Maak vervolgens je keukenkasten grondig schoon. Stofzuig alle hoekjes en kieren grondig en was de binnenkant met een sopje van schoonmaakazijn en zeep. Zorg er daarna voor dat de kastjes weer goed droog worden.

3. Blijf controleren

Controleer al je verpakkingen na een maand nog eens grondig op tekenen van motten of larven, zo kun je een nieuwe plaag hopelijk snel weer voorkomen.

4. Schakel professionele hulp in

Mocht de plaag te hardnekkig zijn en bovenstaande stappen niet helpen, kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen. Zo’n gespecialiseerd bedrijf kan je helpen echt alle eitjes te verwijderen en daarmee jouw meelmottenplaag voor altijd te bestrijden.

Je kunt erkende professionele plaagdierbestrijders vinden via het bedrijvenregister van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Of zoek een plaagdierbeheerser via de branchevereniging NVPB of het Platform Plaagdierbeheersing.

Bron: Culy, Libelle Lekker, Beestjeskwijt, Meldpunt ongedierte, EcoStyle, Milieu Centraal

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor