Vorig jaar zijn meer mensen ziek geworden door toedoen van wilde knaagdieren als ratten en muizen. Het gaat om infecties met de leptospirose-bacterie die kan leiden tot de ziekte van Weil en infecties met hantavirussen die onder meer ernstig nierfalen kunnen veroorzaken.
Infectie
Gemiddeld krijgen jaarlijks dertig mensen last van een infectie met leptospirose, maar vorig jaar waren dat er 97. Het aantal hantavirusinfecties steeg van gemiddeld dertien naar 36 gevallen, maakten het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag bekend.
Het is volgens beide organisaties nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van de stijging is, maar de zachte winter en warme zomer hebben waarschijnlijk een rol gespeeld. De situatie is niet zorgelijk, het aantal patiënten is beperkt, aldus RIVM en NVWA.
Dragers
Ratten kunnen dragers zijn van de bacterie die leptospirose veroorzaakt. ,,Als besmette ratten bijvoorbeeld in water urineren waarin ook recreanten zwemmen kunnen mensen besmet raken. Ze kunnen daardoor griepachtige verschijnselen krijgen of ernstige nier- en leverproblemen. Ook honden lopen een groot risico op besmetting.
Het type hantavirus waardoor mensen ziek worden is het zogeheten Puumulavirus. Het wordt overgedragen door de rosse woelmuis die in 2014 in aantal toenam. Een infectie met het Puumulavirus kan koorts en nierfalen veroorzaken.