Tien jaar geleden introduceerde Microsoft Windows 10. Het besturingsprogramma voor laptops en pc’s krijgt nu nog technische updates en beveiligingsupdates, maar dit duurt niet lang meer. Na 14 oktober 2025 stopt deze ondersteuning. Je computer wordt daardoor op den duur minder veilig en betrouwbaar. Wat kun je doen als je nu nog een pc hebt met Windows 10?
Een besturingsprogramma vormt het hart van de computer. Het regelt de communicatie tussen de hardware (zoals het geheugen, de processor en de harde schijf) en software (de programma's en applicaties) op de pc.
Microsoft ondersteunt Windows met updates. Daarom vraagt je computer regelmatig – nogal dwingend – of je de nieuwe updates wilt installeren. Die verhelpen technische fouten, bieden nieuwe functies en dichten gaten in de beveiliging van de computer. Zie je zo’n verzoek om updates te installeren verschijnen? Dan is het verstandig om dat op te volgen, want daarmee houd je de besturing van de pc in goede staat.
Na 14 oktober aanstaande stopt Microsoft met het verstrekken van updates voor Windows 10. Na die datum doet je computer het nog wel gewoon. Maar het gebruik van de pc of laptop wordt steeds onveiliger, omdat belangrijke beveiligingsupdates niet meer worden verstrekt. Hackers staan paraat om eventuele kwetsbaarheden uit te buiten.
Omdat technische updates ook ontbreken, gaat de betrouwbaarheid gaandeweg ook achteruit. Eigenlijk is de boodschap: het is voor je eigen veiligheid het beste om Windows 10 vaarwel te zeggen.
Heb je een laptop of desktop-pc met Windows 10? Dan zijn er een aantal opties voor je om op het einde van de ondersteuning in te spelen. We zetten ze hieronder kort op een rij.
Microsoft biedt consumenten met een Windows 10-computer de kans om gratis te upgraden naar Windows 11. Wil je dat besturingsprogramma installeren? Dan moet je computer daar geschikt voor zijn. En die vereisten zijn best streng.
Een paar belangrijke minimale vereisten voor je pc:
- De pc moet beschikken over een 1 GHz dualcore 64-bits processor.
- 4 gigabyte (GB) RAM aan geheugen.
- Een harde schijf met minimaal 64 GB ruimte.
- De grafische kaart moet DirectX 12 ondersteunen.
- Aan het moederbord worden speciale eisen gesteld. Zo moet dit over een TPM 2.0-chip beschikken. De Trusted Platform Module (TPM) is een chip die helpt bij het beveiligen van je computer. Gevoelige gegevens worden ermee afgeschermd. Menig oudere pc heeft deze specifieke chip echter niet.
- Als je op dit moment Windows 8.1 of een eerdere versie gebruikt of als je pc ouder is dan vier jaar, kun je niet upgraden naar Windows 11, aldus Microsoft.
Benieuwd naar de hele lijst met minimale vereisten? Die kun je online raadplegen op deze webpagina van Microsoft.
Klinkt de lijst met vereisten waaraan de pc moet voldoen als abracadabra of vind je een digitaal hulpje om je pc te controleren wel handig? Dan kun je de PC Health Check-app downloaden. Dit programmaatje scant jouw pc en kijkt of de overstap naar Windows 11 technisch mogelijk is. Na de scan geeft de app aan of de computer het aan kan, of welke onderdelen er eventueel niet voldoen.
Weet je zelf al dat je pc niet voldoet voor Windows 11 of blijkt dit uit de PC Health Check? Dan kun je niet gratis upgraden naar de nieuwste Windows-versie, helaas.
Je kunt proberen om je huidige pc Windows 11-proof te maken. Pak je computer aan op de zwakke punten zodat het besturingssysteem er wel op past. Daarvoor is wel enige technische kennis vereist en wellicht moeten er kosten worden gemaakt voor nieuwe onderdelen. De vraag is: ga je daaraan beginnen of niet?
Voor veel gebruikers is het eenvoudiger om een nieuwe – of gebruikte dan wel refurbished pc in goede staat – met Windows 11 aan te schaffen. Een nieuwe desktop-pc of laptop met Windows 11 koop je vanaf ongeveer 350 euro. Refurbished of tweedehands exemplaren zijn voordeliger. Of misschien kun je wel een pc overnemen van een familielid of kennis?
Als je besluit om een nieuwe desktop-pc of laptop te nemen, dan staat het je uiteraard ook vrij om te kiezen voor een computer die draait op een ander besturingsprogramma dan van Microsoft, zoals Linux, ChromeOs of een Apple-computer met iOs.
Wil je langer door met je huidige pc met Windows 10? Microsoft gaat consumenten de mogelijkheid bieden om na 14 oktober 2025 toch nog beveiligingsupdates voor Windows 10 te ontvangen via het zogeheten Extended Security Updates-programma. Deze optie biedt particulieren één jaar extra beveiligingsupdates, maar er moet wel voor worden betaald.
Voor consumenten kost het ESU-programma 30 dollar voor één jaar. De prijs in euro's is nog niet officieel bekendgemaakt. Op dit moment (juni 2025) zijn de exacte details over de aanmelding voor consumenten ook nog niet bekend. Microsoft heeft aangegeven dat de mogelijkheid om je aan te melden “in de loop van 2025” beschikbaar zal komen, tegen de tijd dat de normale ondersteuning voor Windows 10 in oktober afloopt.
Microsoft heeft ook iets nieuws gepresenteerd, waar je ook voor moet betalen: een abonnement op Windows 365. Het klinkt wat futuristisch, maar hiermee kun je vanaf je huidige computer Windows 11 gaan gebruiken via een virtuele pc in de cloud van Microsoft.
Bij een Windows 365-abonnement worden uitgebreide beveiligingsupdates meegeleverd voor een periode van drie jaar. Windows 365 is echter niet goedkoop. De basisversie kost 31,30 euro per maand per gebruiker. Dat zou betekenen dat je na een jaar al ruim 373 euro hebt uitgeven. Ter overweging: voor dat bedrag zijn er gebruiksklare nieuwe laptops en desktop-pc’s verkrijgbaar met Windows 11 Home erop geïnstalleerd.
Je hebt nog een aantal maanden om te bepalen wat voor jou het beste is, mocht je nog beschikken over Windows 10 op je computer.
Zit je na het lezen van bovenstaande informatie nog met vragen over het upgraden naar Windows 11? Bekijk dan eens de pagina met ‘veel gestelde vragen’ op de website van Microsoft.
Kijk voor uitgebreide informatie over het einde van de ondersteuning van Windows 10 ook op de End of support-pagina van Microsoft.
Meer over:
windows 10, kassa's hulpartikelen, ondersteuning, microsoft, windows 11, upgraden, pc, laptopMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!