Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Milieuclubs willen ook statiegeld op fastfood-verpakkingen

25-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1811 keer bekeken
  •  
zwerfafval beker mcdonalds 1127

Als het aan zeven prominente milieuclubs ligt moet er statiegeld op de verpakkingen van fastfood komen, met McDonalds aan kop, schrijft het AD. Achtergelaten zwerfafval vormt volgens de organisaties een grote bedreiging voor de dieren. "Die eten ervan, worden ziek of gaan dood."

Stimuleren

Vervuilers niet bestraffen met hogere boetes, maar stimuleren het goede te doen. Dat is de boodschap die milieuclubs als Mobilisation for the Environment en Stichting Nederland Schoon uitdragen als het gaat om het terugdringen van zwerfafval bij fastfoodrestaurants. McDonald’s moet daarin het voortouw nemen. Het idee: elke vestiging moet uitgerust worden met een vrolijk statiegeldsysteem - onder leiding van mascotte Ronald McDonald - waarin klanten hun afval zoals hamburgerverpakkingen en frietbakjes kunnen deponeren, in ruil voor een halve euro. "Zo houd je het voor de consument leuk, én aantrekkelijk", zegt Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk, een van de grootste milieuclubs van het land.

Ook voor de McDrive

Wie in alle haast geen tijd heeft om terug naar binnen te gaan - het gros dus van de McDrive-bezoekers - moet het afval ook op andere plekken kwijt kunnen. ,,Daar moeten we een systeem voor bedenken”, aldus Buurman. Hoewel statiegeld niet de heilige graal is, draagt het wel degelijk bij aan minder afval. Immers: sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes zwerven er een stuk minder rond. Bij de grote plastic flessen was afgelopen jaar een afname van 33 procent te zien. Ook zitten er een stuk minder drankkartons tussen het zwerfafval, blijkt uit gegevens van de Zwerfafvalmonitor.

Veel zwerfafval

Achtergelaten zwerfafval is bij de McDonald’s een groot probleem. Veel parkeerplaatsen ogen aan het einde van de dag als een vuilnisbelt. Vooral klanten van de McDrive hebben er een handje van om de kartonnen verpakkingen van hun bestellingen ongegeneerd achter te laten. Zo vond een vrijwilliger in Zutphen in amper een maand tijd ruim ruim vierhonderd plastic sausbakjes in de natuur. Iets verderop in Heerde loopt het zo uit de hand dat medewerkers dagelijks meerdere rondjes moeten lopen. ,,Kennelijk is het tegenwoordig normaal om niet even de moeite te nemen om naar de prullenbak te lopen”, verzucht een woordvoerder van die vestiging.

Bron: AD/ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor