Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder voedsel verspillen? Een app helpt je op weg

03-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
420 keer bekeken
  •  
afval gft verspilling vuilnisbak 1127
Het is je misschien ontgaan, maar van 1 tot en met 7 september is het de #Verspillingsvrijeweek. Jaarlijks gooit een Nederlander (gemiddeld) 34 kilo aan eten in drinken in de kliko of gootsteen. Inderdaad, zonde! Kan een app je helpen om minder voedsel weg te gooien? Wij testen de Verspillingsvrije Coach-app.
Om de #Verspillingsvrijeweek  (met hippe # voor extra aandacht op de sociale media) te vieren, brengt voorlichtingsbureau Milieu Centraal de app Verspillingsvrije Coach onder de aandacht. Zonder er al te veel bij na te denken gooien wij kilo’s eten en liters drinken weg. Een beetje coaching kan dus geen kwaad. Hoe werkt de app?

Tips

Bij opening van de app word je alvast op weg geholpen met drie tips tegen verspilling. Je raakt niet snel verveeld, want telkens als je de app raadpleegt krijg je nieuwe te zien. Over koken met kliekjes bijvoorbeeld, of hoe je voorkomt dat je te veel gezette koffie moet weggooien. De tips zijn praktisch en bondig geformuleerd.

Meten

Onder het motto Meten (is weten), kun je in de app bijhouden hoeveel jij dagelijks weggooit. Dat vraagt om eerlijkheid en discipline. Sneetjes brood, porties groente en/of fruit, opscheplepels pasta, rijst of aardappel, yoghurt of melk, porties vlees en vis, kopjes thee en koffie, gebak en koek, kliekjes en overig voedsel... van alles kun je bijhouden. Sla je op wat je hebt verspild, dan laat een meter zien hoe goed of slecht jij het doet, gemeten naar het landelijk gemiddelde.
Het meetgedeelte is op basis van het gedrag van één persoon. Maar in je profiel kun je meerdere deelnemers van je huishouden toevoegen, zodat je samen of voor pakweg hele gezin de verspil-meter kunt bijhouden.
Bekijk de schermafbeeldingen van de app - Lees verder onder de afbeelding
app voedselverspilling 1127 screens

Challenges

Het derde onderdeel van deze app heet Challenges. Hier krijg je drie uitdagingen voorgeschoteld. Deze bevatten per stuk informatie die jij vervolgens zelf in de praktijk kan brengen. Bijvoorbeeld, hoe richt je je koelkast zo in dat je producten het langst goed blijven? Handig, als je nooit eerder hierover hebt nagedacht.
Nadeel van Challenges is dat je voor sommige info wordt doorgelinkt naar buiten de app. Dat kan een link naar de site van het Voedingscentrum zijn, of bijvoorbeeld een linkje naar een pdf met info.

Ontdek

Het vierde en laatste item in het menu heet Ontdek. Het loepje suggereert dat het een zoeker is, maar dat is niet het geval. Licht verwarrend voor de gebruiker. Een zoekoptie ontbreekt overigens helemaal in de app.
Ontdek biedt wederom praktische info voor consumenten om verkwisting van voedsel te voorkomen aan de hand van onder meer tips, video’s en een quiz. Omdat Tips en Challenges ook in dit soort info voorzien, komt dit deel wat overbodig over.

Meldingen

De app Verspillingsvrije Coach maakt ook gebruik van meldingen. Dat doen heel veel andere apps ook, maar dan kun je die notificaties wel uitschakelen. Sommige gebruikers zullen er niet van gediend zijn. Hoe je die pop up-berichtjes weer uitzet? Daar kwamen wij tijdens het testen niet achter.

Conclusie

Ben je gemotiveerd om iets te doen aan je eigen spilzucht? Maar weet je niet zo gauw hoe jij je leven kunt beteren? Dan kun je zeker je voordeel doen met de vele tips en adviezen die je aantreft in de Verspillingsvrije Coach. Het is geen app die je jaren zult gebruiken, maar na een aantal weken gooi je vast minder vaak onnodig eten en drinken weg.
Beoordeling: ★★★★☆
De Verspillingsvrije Coach, voor Android
De Verspillingsvrije Coach, voor Apple
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor