Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister Bruins: snel meer onderzoek nodig naar afbouwmedicatie

01-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Pillen medicijnen 930x520
Minister Bruins van Medische Zorg wil dat er snel meer duidelijkheid komt over de effectiviteit van het met kleine stappen afbouwen van verslavende medicijnen met behulp van taperingstrips. “Ik vind het belangrijk dat er vaart wordt gezet achter meer onderzoek. Er moet sneller duidelijkheid komen voor patiënten en artsen, over welke patiënt bij welke vorm van afbouwen het meest gebaat is.”  Hij zegt dat in een schriftelijke reactie op vragen van Kassa, dat op zaterdag uitgebreid aandacht besteedt aan het onderwerp.

Veel moeite met stoppen

Afbouwmedicatie is van belang voor zo’n 3 miljoen patiënten in Nederland die medicijnen als antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen en sterke pijnstillers als oxycodon en fentanyl krijgen voorgeschreven. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van hen grote moeite heeft om te stoppen met deze medicatie wanneer ze dat willen. Daarbij kan het in stappen afbouwen van deze medicatie helpen. De standaarddoseringen van de medicijnen om dat goed te kunnen doen zijn daarvoor voor veel patiënten te groot. Door de apotheek op maat bereide kleinere doseringen kunnen dan een uitkomst bieden, waardoor zij in kleinere stapjes kunnen afbouwen. Maar dat is duurder en wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraars. Patiënten en deskundigen pleiten daar wel voor.

Nog niet vergoeden

Bruins erkent dat de op maat bereide afbouwmedicatie, meestal in de vorm van zogeheten taperingstrips, een oplossing kan zijn, wanneer de standaarddoseringen niet helpen. Maar hij vindt het nog te vroeg om dit al in het basispakket zorgverzekeringen op te nemen. “Omdat er nog zo veel onduidelijk is over de effectiviteit van afbouwen zijn niet alle vormen van apotheekbereide afbouwmedicatie op voorhand onderdeel van het verzekerde pakket.” stelt minister Bruins.

Rol farmaceuten

De minister vindt dat ook de farmaceutische industrie kleinere doseringen moet produceren als uit nader onderzoek blijkt dat het een effectief middel is om patiënten te helpen met afbouwen. “Het is belangrijk dat ook zij hun verantwoordelijkheid nemen. Afbouw is voor bepaalde geneesmiddelen immers een onlosmakelijk slotstuk van de behandeling.” Minister Bruins gaat hierover op 26 juni met de Tweede Kamer in debat.
Meer over dit onderwerp: Afbouwmedicatie: stoppen in stappen wordt nauwelijks vergoed - Kassa 1 juni 2019
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor