In vergelijking met andere EU-landen bevatten Nederlandse groenten en fruit de minste gifresten. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van cijfers van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Groente en fruit van buiten de Europese Unie overschrijden de normen het vaakst. Vanwege de strenge normen in ons land, leiden de overschrijdingen niet meteen tot risico's voor de gezondheid.
e bond heeft de onderzoeksresultaten van de nVWA uit 2009 en 2010 tegen het licht gehouden. In die periode werden circa 8.000 groente- en fruitmonsters onderzocht op gifresten. 35 keer werden producten aangetroffen die in potentie een gevaar opleverden voor de gezondheid. Onder meer aardbeien uit Egypte en druiven uit India spanden in negatieve zin de kroon.
India negatieve uitschieter
In Nederlandse producten zijn de normen 6 op de 500 keer overschreden (1,2 procent). Maar voor groente en fruit uit India gelden heel andere cijfers: 205 op de 500 Indiase producten bevatten te veel bestrijdingsmiddelen. Met name op pepers, erwten en broccoli werd teveel gifresten gevonden.
Groenten en fruit die vrijwel geen gif bevatten zijn: bieten, ijsbergsla, boemkool, rode- en witte kool, kiwi’s, peren en perziken.