MOJO en Ticketmaster gaan met nieuw platform strijd aan met TicketSwap
13-06-2019
•
leestijd 3 minuten
•
2646 keer bekeken
•
Ticketverkopers Eventim en Ticketmaster komen dit najaar met een eigen platform waar concertgangers geverifieerd kaarten kunnen doorverkopen. Dit betekent dat ze de strijd aangaan met TicketSwap, momenteel de grootste speler in tweedehands ticketverkoop. Eventim en Ticketmaster noemden TicketSwap ‘verre van waterdicht’ tegenover het AD. Kassa heeft de afgelopen jaren een aantal keer aandacht besteed aan fraude bij doorverkoopsites.
Via TicketSwap kunnen consumenten eenvoudig aan een kaartje komen voor een uitverkocht concert. TicketSwap heeft een openbare registratie en een koppeling met Facebook, waardoor de koper precies weet met wie hij of zij zakendoet. Maar volgens concertorganisator MOJO is het platform van TicketSwap niet waterdicht. Bij TicketSwap kunnen alleen de officiële ticketpartijen op geldigheid controleren. MOJO geeft aan dat de oude barcode ongeldig moet worden gemaakt en er een nieuwe moet worden uitgedraaid. Anders kan een kaartje nog steeds meerdere keren verkocht worden.
Nieuw platform
De concertorganisator belooft dat ze via hun nieuwe platform geverifieerd de kaarten doorverkopen en dat je ook gegarandeerd binnenkomt. Zo wil de organisator de woekerprijzen tegengaan. Oplichting met concertkaarten is voor de Tweede Kamer al tijden een doorn in het oog. Ze proberen al jaren woekerprijzen te weren, maar een wetsvoorstel liep op niets uit.
Bewust maken van de risico’s
Het is volgens MOJO belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de risico’s als je het kaartje niet via officiële voorverkoopadressen koopt. Bij ruim een derde van de mensen die bij de deur geweigerd zijn en dit vervolgens hebben gemeld, zijn de kaarten afkomstig van TicketSwap.
Oplichters via Facebook
Ticketverkoper Eventim zegt dat het makkelijk en ogenschijnlijk veiliger is om via TicketSwap een tweedehands kaartje te krijgen. Dit maakt het echter ook makkelijk voor oplichters. De TicketSwap-verificatie gaat via Facebook, waar een oplichter makkelijk een nep-account kan maken. Je kunt tegenwoordig ook zonder Facebook een account maken op TicketSwap. Om dit tegen te gaan, introduceren ze zelf een dienst.
Nieuw systeem
Bij Ticketmaster en Eventim worden de door te verkopen tickets ongeldig gemaakt en wordt er een nieuwe barcode uitgegeven. Voor het annuleren van een ticket en een nieuwe barcode uitdraaien wordt wel een vergoeding gevraagd, meldt Ticketmaster. Deze zal ‘niet hoog’ zijn.
Eventim zegt ook dat de doorverkoop moet worden gefaciliteerd door de bron waar de concertganger zijn of haar kaarten heeft gekocht, onder regie van de organisator.
Reactie TicketSwap
Hans Ober, oprichter van TicketSwap, zegt dat zijn bedrijf staat voor een ‘veilige wederkoop’. Volgens Ober verwijzen de ticketverkopers naar een toekomstige oplossing waar nu niemand iets aan heeft. Ze werken in het kader van veiligheid met tientallen grote ticketbedrijven.
Geen samenwerking
TicketSwap raadt zelf ook de officiële kaartverkoop aan. Zelfs als de verkoop via niet-partners gaat. TicketSwap zou wel samen willen werken met Ticketmaster en Eventim om samen de strijd tegen fraude aan te gaan. Maar de andere partijen hebben dit volgens Ober al bij meerdere pogingen geweigerd. Ober benadrukt ook dat mensen die niet binnenkomen met hun TicketSwap ticket, altijd hun geld terugkrijgen.
Onderzoek ACM
Na een concert van Adele drie jaar geleden startte de Autoriteit Consument en Markt een onderzoek naar verkoopsites. Dit omdat het concert razendsnel was uitverkocht en de kaarten vervolgens voor veel geld werden doorverkocht. Dat onderzoek stopte na een paar maanden, omdat er geen bewijs was dat de hoge ticketprijzen niet mochten. ACM constateerde dat het logisch is dat de prijzen omhooggaan als veel mensen een kaartje willen dat uitverkocht is.