Verschillende soorten en merken muesli, cruesli en granola.
© Kassa
Wanneer je in de supermarkt voor het ontbijtschap staat, word je overspoeld met keuzes. Muesli, cruesli en granola lijken veel op elkaar en staan vaak vlak naast elkaar op de plank. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze producten? In dit artikel leggen we uit hoe deze ontbijtgranen van elkaar verschillen - en welke optie het gezondst is.
De basis van zowel muesli, cruesli als granola is hetzelfde: havervlokken. Wanneer je muesli koopt zal er aan deze havervlokken niet al te veel veranderd of toegevoegd zijn. Wel vind je vaak noten, gedroogd fruit en soms andere soorten granen in mueslimixen.
Cruesli is een merknaam van het Amerikaanse bedrijf Quaker voor een krokante, gebakken variant van muesli. De havervlokken worden dan gebakken en besprenkeld met suiker, honing of siroop.
Granola is niet veel anders dan cruesli. Het voornaamste verschil zit hem in de omvang van de brokken. Krokante muesli zit vaak in grote brokken in de doos, terwijl granola verkruimeld wordt tot losse vlokken. Daarnaast wordt cruesli vaak in grotere hoeveelheden geproduceerd.
Granola staat over het algemeen bekend als de gezondste variant onder de ontbijtgranen. Toch is deze reputatie niet terecht. Sterker nog, granola is vaak zelfs de ongezondste optie van deze drie. Dit komt door de hoeveelheid suiker die in granola zit. Ook wanneer er op de doos staat dat er geen geraffineerde suikers in de granola zitten, blijft het suikergehalte vanwege het bakken in honing of siroop toch erg hoog.
Daarnaast zal muesli over het algemeen gezonder zijn dan cruesli, doordat muesli geen toegevoegde suikers of vetten bevat. De graanvlokken in muesli zijn onbewerkt, waardoor ze meer vezels, vitaminen en mineralen behouden.
Cruesli wordt daarentegen gebakken met olie en vet en is vaak ook nog gezoet met suiker of honing, wat het caloriegehalte verhoogt.
Sommige soorten muesli kunnen ook suikers of oliën bevatten, vooral als er gezoet gedroogd fruit of extra smaakmakers aan zijn toegevoegd. Het is daarom belangrijk altijd de ingrediëntenlijst te checken, om zo een bewuste keuze te kunnen maken.
Kassa sprak eerder met voedingswetenschapper Guido Camps over de (on)gezondheid van ontbijtgranen. Hij adviseert het volgende: “Kijk naar de samenstelling. Zit er heel veel vet en suiker in? Dan is het gewoon ongezond, klaar.”
Zelf gebruikt Camps het volgende ezelsbruggetje. "Hoe meer tekenfiguren en hoe kleurrijker de verpakking, hoe slechter en ongezonder het product waarschijnlijk is."
Meer weten over hoe (on)gezond ontbijtgranen zijn? Bekijk onderstaand item:
Bron: Baktotaal, Keuringsdienst van waarde, eetgoedvoeljegoed, Oot Granola, 24 kitchen
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!