Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Muesli, cruesli en granola: wat is de beste keuze?

18-07-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
31050 keer bekeken
  •  
ontbijtgranen 1280

Verschillende soorten en merken muesli, cruesli en granola.

© Kassa

Wanneer je in de supermarkt voor het ontbijtschap staat, word je overspoeld met keuzes. Muesli, cruesli en granola lijken veel op elkaar en staan vaak vlak naast elkaar op de plank. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze producten? In dit artikel leggen we uit hoe deze ontbijtgranen van elkaar verschillen - en welke optie het gezondst is.

Wat is muesli?

De basis van zowel muesli, cruesli als granola is hetzelfde: havervlokken. Wanneer je muesli koopt zal er aan deze havervlokken niet al te veel veranderd of toegevoegd zijn. Wel vind je vaak noten, gedroogd fruit en soms andere soorten granen in mueslimixen.

Cruesli, de gebakken variant

Cruesli is een merknaam van het Amerikaanse bedrijf Quaker voor een krokante, gebakken variant van muesli. De havervlokken worden dan gebakken en besprenkeld met suiker, honing of siroop.

Wat onderscheidt granola?

Granola is niet veel anders dan cruesli. Het voornaamste verschil zit hem in de omvang van de brokken. Krokante muesli zit vaak in grote brokken in de doos, terwijl granola verkruimeld wordt tot losse vlokken. Daarnaast wordt cruesli vaak in grotere hoeveelheden geproduceerd.

De herkomst van drie ontbijtgraanproducten

Waar komen muesli, cruesli en granola vandaan?

Zwitserse oorsprong
Muesli is afkomstig van het Duitse woord ‘müsli’. Voor zijn oorsprong moeten we terug naar Zwitserland, rond het begin van de 20ste eeuw.

De Zwitserse arts Maximilian Bircher-Benner ontwikkelde toen zijn ‘Bircher muesli’. Deze muesli bestond uit havervlokken, rauwe appel, gecondenseerde melk, noten en citroensap. Deze combinatie zou zijn patiënten zo goed op hebben laten knappen, dat het gerecht razend populair werd.

Productie op grote schaal
Later, in 1959, begon het Zwitserse bedrijf Somalon AG met het verkopen van muesli op grote schaal. Zij namen het recept over van dr. Bircher-Benner en vanaf toen werd het product geëxporteerd naar Duitsland, de VS, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Nederland.

‘Crunchy muesli’
Ook cruesli is door Somalon AG op de markt gebracht. Dit werd in de jaren zeventig voornamelijk gedaan om in te spelen op de smaak in de VS. Somalon AG bracht het product op de markt onder de naam ‘crunchy muesli’ en later ging het Amerikaanse bedrijf Quaker deze krokante muesli op grote schaal produceren, onder de naam ‘cruesli’.

De herkomst van granola
De naam granola vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten in de negentiende eeuw. Oorspronkelijk heette het product "granula", afgeleid van het Latijnse "granum", wat korrel betekent.

Nadat John Harvey Kellogg (mede-uitvinder van de cornflakes) het product opnieuw introduceerde en er een juridisch conflict ontstond over de naam, werd "granula" veranderd in "granola". Zo werd granola geboren: een naam die wereldwijd synoniem staat voor de krokant gebakken ontbijtgranenmix.

Welke variant is het gezondst?

Veel suiker in granola

Granola staat over het algemeen bekend als de gezondste variant onder de ontbijtgranen. Toch is deze reputatie niet terecht. Sterker nog, granola is vaak zelfs de ongezondste optie van deze drie. Dit komt door de hoeveelheid suiker die in granola zit. Ook wanneer er op de doos staat dat er geen geraffineerde suikers in de granola zitten, blijft het suikergehalte vanwege het bakken in honing of siroop toch erg hoog.

Muesli: de minst bewerkte optie

Daarnaast zal muesli over het algemeen gezonder zijn dan cruesli, doordat muesli geen toegevoegde suikers of vetten bevat. De graanvlokken in muesli zijn onbewerkt, waardoor ze meer vezels, vitaminen en mineralen behouden.

Cruesli: veel suiker en vet

Cruesli wordt daarentegen gebakken met olie en vet en is vaak ook nog gezoet met suiker of honing, wat het caloriegehalte verhoogt.

Let op ingrediënten en aanbevolen portiegrootte

Sommige soorten muesli kunnen ook suikers of oliën bevatten, vooral als er gezoet gedroogd fruit of extra smaakmakers aan zijn toegevoegd. Het is daarom belangrijk altijd de ingrediëntenlijst te checken, om zo een bewuste keuze te kunnen maken.

Kassa sprak eerder met voedingswetenschapper Guido Camps over de (on)gezondheid van ontbijtgranen. Hij adviseert het volgende: “Kijk naar de samenstelling. Zit er heel veel vet en suiker in? Dan is het gewoon ongezond, klaar.”

Zelf gebruikt Camps het volgende ezelsbruggetje. "Hoe meer tekenfiguren en hoe kleurrijker de verpakking, hoe slechter en ongezonder het product waarschijnlijk is."

Meer weten over hoe (on)gezond ontbijtgranen zijn? Bekijk onderstaand item:

Bron: Baktotaal, Keuringsdienst van waarde, eetgoedvoeljegoed, Oot Granola, 24 kitchen

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor