Nederland is kleine culinaire grootmacht
25-11-2013
• leestijd 2 minuten
Met drie driesterrenrestaurants, 19 eetgelegenheden met twee sterren en 83 met één ster is het goed culinair toeven in Nederland. Feest vooral in restaurant De Leest in Vaassen dat een derde ster kreeg. ,,Mijn hart is geëxplodeerd en een jongensdroom is werkelijkheid geworden", vatte chef-kok Jacob Jan Boerma zijn heftige emoties samen.
Top
De Leest voegt zich aan de top bij De Librije in Zwolle en Oud Sluis in Sluis, hoewel dit laatste restaurant volgende maand zijn deuren sluit. Chef-kok Sergio Herman begint in Antwerpen een nieuw restaurant.
De Leest
Over De Leest zei Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingids: ,,Elk gerecht draagt de signatuur van Jacob Jan Boerma: geschoeid op de leest van vakmanschap. Kosmopolitische invloeden en inventiviteit zorgen er voor een elegant contrast tussen zoet, zuur en smaak." De sterrenregen werd maandag in Maastricht door Michelin bekendgemaakt.
Top van de wereld
Nederland behoort bij de beste restaurantlanden ter wereld, het strijdt om een plek in de top tien. Met 105 bekroonde restaurants is een plek in het zenit van het eten weggelegd, maar de ware toplanden zijn toch onbereikbaar, al was het alleen maar omdat er veel meer eetgelegenheden zijn.
Michelin
Japan was op de lijst van 2012 onbetwist het best gewaardeerd met liefst 32 driesterrenrestaurants. Frankrijk (26) en Duitsland (10) staan eveneens op het ereschavot van de gids van de bandenfabrikant, die al in 1900 begon met het wijzen op goede eetplekken voor chauffeurs die onderweg honger kregen.
Toegankelijker
Zoals gebruikelijk gonsde het al weken van de geruchten in culinair Nederland. Vooral de speculaties over een derde ster vierden hoogtij. Interscaldes in Kruiningen en De Kromme Watergang in Hoofdplaat werden veelvuldig genoemd. Zij misten de kans, maar weten waarop zij moeten letten. Michelin signaleerde namelijk bij de uitreiking dat de meest belangwekkende trend in Nederland 'terug naar de essentie' is. ,,Deze ontwikkeling doet de Nederlandse gastronomie zeker geen kwaad, integendeel. Het kwaliteitssegment wordt toegankelijker voor een breder en jonger publiek."
Telefoon De Leest roodgloeiend
Toegankelijker kent zo zijn beperkingen, want iedereen wil vanaf vandaag meteen bij De Leest aanschuiven. De toekomst van Boerma en zijn gastvrouw Kim Veldman ziet er zonnig uit. De telefoon stond vrijwel meteen na de bekendmaking roodgloeiend. Binnen een mum van tijd regende het felicitaties maar ook reserveringen.
ANP