Nederlanders eten tijdens ontbijt en lunch weinig groenten
26-02-2020
•
leestijd 1 minuten
•
105 keer bekeken
•
Nederlanders eten relatief gezien weinig groenten bij het ontbijt en de lunch, stelt ABN AMRO op basis van eigen onderzoek. De consumptie van groenten kan omhoog als supermarkten, groenteverwerkers en leveranciers meer kant-en-klare groenteproducten op de markt brengen voor het ontbijt en de lunch.
Elk jaar stijgt de groenteconsumptie licht, concludeert ABN AMRO. Echter, de door het Voedingscentrum aangeraden 250 gram groenten per dag worden zelden gehaald. De gemiddelde Nederlander eet namelijk maar 131 gram groenten per dag. Met de huidige groei in groenteconsumptie eten Nederlanders pas over veertig jaar genoeg groenten om aan de richtlijn van het Voedingscentrum te voldoen.
Verbeteren groenteconsumptie
Volgens de bank kan de grootste winst worden behaald als Nederlanders voornamelijk bij het ontbijt en met de lunch meer groenten consumeren. Nederlanders geven nu alleen nog veelal de voorkeur aan brood. Zo eet respectievelijk gezien maar 13 en 18 procent groenten bij het ontbijt of bij de lunch. Dat percentage ligt lager dan in omliggende landen. Veel Nederlanders staan wel open voor gezonder eten, maar hebben het idee dat meer groenten eten ook meer tijd kost.
Onbewuste gedrag consument stimuleren
De ABN AMRO adviseert de groentesector om met 'gemaksgroentes' voor het ontbijt en de lunch te komen, om zo consumenten te helpen groenten in meerdere maaltijden op de dag in te passen. Ook winkels zouden het onbewuste gedrag van de consument kunnen stimuleren, door bijvoorbeeld groenten veelvuldig en aantrekkelijk te presenteren. ANP