De Consumentenbond begint een massaclaim tegen Booking.com. Door illegale afspraken en onrechtmatige praktijken zouden consumenten jarenlang te veel hebben betaald voor hotelovernachtingen. In totaal zou het gaan om een bedrag van ongeveer 1 miljard euro.
Consumenten kunnen zich aansluiten bij de claim van de Consumentenbond en stichting Consumenten Competition Claims (CCC), met wie de bond samen optrekt. De claimsite lag donderdagochtend tijdelijk plat, door de grote toeloop van mensen die zich willen aanmelden voor de massaclaim.
Bij een schikking of positieve uitspraak kunnen mensen die zich hebben aangesloten een schadevergoeding krijgen. Daarvan moet dan wel een deel, tot een kwart van de vergoeding, worden afdragen.
De bekende hotelboekingssite heeft volgens de Consumentenbond en stichting CCC jarenlang concurrentieregels geschonden. Daarom zou een vergoeding voor consumenten op zijn plaats zijn. De schade kan uiteenlopen van tientallen tot enkele honderden euro's per consument.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, licht de claim toe: “Wij toonden in 2024 al aan dat Booking.com zich schuldig maakt aan misleiding. Het platform gebruikt bijvoorbeeld nepkortingen, onvolledige prijzen en verzonnen schaarste. Met dat soort dark patterns beïnvloedt Booking.com de keuzes die consumenten maken. En dat is niet toegestaan volgens Nederlandse en Europese regels.”
Consumenten die sinds 1 januari 2013 minimaal een keer een hotelkamer hebben geboekt via Booking.com hebben schade geleden, stellen CCC de bond. Wie zich hierin herkent, kan zich aanmelden voor de claim. Dit geldt overigens ook voor consumenten die hebben geboekt via andere websites voor online hotelboekingen, zoals Agoda en Expedia. Of via de website van een hotel zelf. Ook die consumenten zijn de dupe van het onrechtmatig handelen door Booking, aldus de claim.
Booking.com zegt in een reactie transparant te werken richting reizigers die via het platform boeken en wijst alle aantijgingen die het tegendeel beweren van de hand. "Momenteel zijn we de inhoud van deze claim aan het beoordelen en zullen daarop reageren", aldus de hotelboekingssite.
Booking.com ligt al jaren onder juridisch vuur. In 2020 werden Booking en Expedia op de vingers getikt door de Europese Commissie en nationale toezichthouders, waaronder de Autoriteit Consument & Markt (ACM), door verboden manipulatietechnieken en nepkortingen. De bedrijven beloofden toen beterschap.
De Europese rechter oordeelde desalniettemin vorig jaar dat Booking de regels heeft overtreden. Ook een Spaanse rechter legde het van oorsprong Nederlandse bedrijf een boete van meer dan 400 miljoen euro op. Booking verbood hotels om lagere prijzen aan te bieden dan op hun eigen sites. Bron: ANP, NOS
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!