Netbeheerder waarschuwt: energienota huishoudens fors omhoog
11-09-2017
•
leestijd 2 minuten
•
76 keer bekeken
•
Stroomnetbeheerder TenneT waarschuwt dat de elektriciteitsrekening fiks zal oplopen door de investeringen die nodig zijn om aan wettelijke verplichtingen te voldoen. Het noemt daarbij een totaalbedrag van zo'n 7 miljard euro. Daar draait uiteindelijk de gebruiker voor op via de elektriciteitsrekening. Per huishouden zou het gaan om een bedrag van 920 euro.
Stroomstoring Diemen
De netbeheerder TenneT heeft bij een grote stroomstoring in Diemen in maart 2015 niet aan zijn wettelijke verplichtingen voldaan. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald in een geschil dat de staalproducent Tata Steel had voorgelegd. Uit eerder onderzoek bleek dat de storing een gevolg was van falende techniek en een menselijke fout. Een storing in een onderdeel van het net mag volgens de wet echter niet tot een stroomuitval leiden. TenneT heeft deze norm overtreden door de manier waarop het station Diemen is ontworpen, aldus de ACM.
Aanpassing noodzakelijk
Tennet moet van de ACM zijn hoogspanningsstations aanpassen om een nieuwe grote stroomstoring, zoals bij Diemen, te voorkomen. Tennet gaat in hoger beroep tegen het besluit van de ACM.
Volgens Tennet vraagt toezichthouder ACM 'om grofweg alle elementen in het netwerk dubbel te bouwen', zodat er altijd een backup is bij uitval. Als alle netwerkbeheerders in Nederland dat moeten doen, kost dat de maatschappij 7 miljard euro, stelt het bedrijf, oftewel 920 euro per huishouden. De kans op storingen is nu al heel erg klein, stelt TenneT. De afgelopen tien jaar lag de beschikbaarheid van het hoogspanningsnet altijd op bijna 100 procent. Daarom is het volgens de netbeheerder onnodig en ,,maatschappelijk onwenselijk'' om zulke grote investeringen te doen.
ACM ziet het anders
De ACM bestrijdt deze lezing. Volgens de toezichthouder is een investering van 100 miljoen nodig voor 'relatief kleine en gerichte aanpassingen' in het netwerk. Bron: ANP/NOS