Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Neussprays kunnen schadelijk en verslavend zijn

07-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
40661 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-10-06 om 13.49.55
De herfst heeft officieel haar intrede gemaakt en zo ook alle herfstkwaaltjes die daarbij horen. Eén van de bekendste herfstkwalen is natuurlijk de neusverkoudheid. Je hebt hoofdpijn en je neus zit potdicht. Gelukkig bestaan er voldoende neussprays om weer vrijer te kunnen laten ademen. Maar sommige neussprays kunnen bij langdurig gebruik schadelijke zijn.
‘Otrivinisme’
Neussprays zoals Otrivin bevatten de werkzame stof xylometazoline . Deze stof zorgt ervoor dat je tijdens een neusverkoudheid vrijer kunt ademen. Wanneer je de neusspray langer dan 7 dagen gebruikt, loop je het risico verslaafd te raken aan neusspray, ook wel ‘Otrivinisme’ genoemd. Langdurig gebruik kan schadelijk voor je neusslijmvlies zijn en je loopt zelfs het risico op een operatie aan je neusslijmvlies bij de KNO-arts. Afkicken is lastig, want wanneer je stopt met deze neusspray krijg je juist last van een voortdurend verstopte neus. Dat leidt ertoe dat je steeds méer van het middel gaat gebruiken om een effect te bereiken.
Xylometazoline-neussprays wel of niet op doktersrecept
Prof. Dr. Fokkens , KNO-arts in het AMC, is tegen de verkoop van neussprays zoals Otrivin bij de drogisterijen vanwege hun verslavende werking. Volgens haar kun je neussprays als Otrivin prima, maar absoluut niet langer dan een week, gebruiken. “Xylometazoline - neussprays zijn verwoestend voor je neusslijmvlies wanneer je je niet aan die 7 dagen houdt”, aldus Prof. Dr. Fokkens. Zij pleit ervoor dat xylometazoline-neusspray alleen nog op recept van de huisarts verkrijgbaar is.
Ook de KNMP waarschuwt voor het langdurig of veelvuldig gebruik van Otrivin en als het merkloze xylometazoline in neusdruppels en neusspray. Vanwege de ernst van de bijwerkingen en het belang van goede voorlichting bij gebruik pleit de KNMP ervoor dat xylometazoline neusspray de UA-status krijgt. Dit zou betekenen dat het zelfzorgmiddel uitsluitend via openbare apotheken verkrijgbaar is. Lees de volledige reactie van de KNMP hier .
Te zware maatregel
Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) , is het hier niet mee eens. “Neussprays als Otrivin uit de schappen halen is een te zware maatregel. De afgelopen jaren is de voorlichting bij de drogisterijen verbeterd. Er wordt altijd gevraagd of je informatie over het geneesmiddel wil. Daarna moet er door de medewerker duidelijk aangegeven worden dat je dit middel niet langer dan 7 dagen moet gebruiken. Het is geen moeilijke boodschap, dus dat moet lukken.”
Toegankelijkheid bemoeilijkt
Het CBD , de drogisterijbranche, vindt het belangrijk dat zelfzorggeneesmiddelen op de juiste manier worden gebruikt door consumenten. “Uit het schap halen bij drogist en apotheker van xylometazoline-neussprays is niet in het belang van de consument en van de maatschappij. De consument heeft baat bij neussprays met xylomethazoline in geval van kortdurende neusverkoudheid. Als deze middelen alleen op recept beschikbaar zijn zal de toegankelijkheid tot deze middelen voor kortdurend gebruik sterk worden bemoeilijkt. Bovendien zal uitsluitend beschikbaar zijn op recept leiden tot drastisch hogere kosten voor de maatschappij en voor de consument.” Lees de volledige reactie hier .

Hoe kom je van een neusspray-verslaving af?

Ben je ondanks het gebruikersadvies toch verslaafd geraakt aan de neusspray? Neem je klacht serieus en bezoek de huisarts . Onder begeleiding van de huisarts kun je ervoor kiezen om per neusgat af te kicken. Dit proces kan maanden duren en KNO-arts Prof. Dr. Fokkens en huisarts Dijkstra zijn het over één ding eens: het is een kwestie van kiezen op elkaar en doorzetten.
Reactie producent GSK
In een reactie zegt de producent GSK dat Otrivin is goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Nederland. Het werkzame bestanddeel van Otrivin, xylometazoline, is volgens GSK niet verslavend wanneer het correct, volgens de bijsluiter, door de consument wordt gebruikt. Lees de volledige reactie hier .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor