Spaarders die te laat – of überhaupt geen – bezwaar hebben gemaakt tegen de spaartaks, worden door het kabinet niet gecompenseerd. Het kabinet volgt daarmee de lijn van de Hoge Raad, dat voor de zomer al oordeelde dat deze groep mensen geen recht heeft op compensatie.
Dat meldde RTL Nieuws afgelopen weekend. Het kabinet heeft de afgelopen maanden weliswaar gekeken of er voor deze groep wellicht tóch compensatie mogelijk was, maar het gaat niet gebeuren.
Alle spaarders compenseren zou maar liefst zeven miljard euro kosten, en gedeeltelijke compensatie is volgens RTL Nieuws niet alleeningewikkeld, maar "er zitten ook grote haken en ogen aan".
Staatssecretaris Financiën Marnix van Rij zegt daarover dat compensatie juridisch gesproken niet verplicht is. Maar, erkent hij: "Toch begrijp ik ook de mensen die aangeven dat ze zich in hun rechtsgevoel gekrenkt voelen."
Bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar lag de prioriteit met name bij mensen die te maken hebben met koopkrachtproblemen en de rekeningen niet meer kunnen betalen, aldus een betrokkene tegenover RTL Nieuws: "Hoewel het natuurlijk wrang blijft dat brave spaarders die geen bezwaar hebben gemaakt nu compensatie mislopen."
Of de compensatie er voor alle spaarders überhaupt zou komen, was helemaal geen gelopen zaak.
De Tweede Kamer verzocht het kabinet om te kijken naar compensatie voor kleinere spaarders, maar deze verwachtingen werden door staatssecretaris Van Rij al snel getemperd:
"Het kabinet staat voor moeilijke keuzes. We kunnen het geld maar één keer uitgeven", aldus Van Rij. En van de vier coalitiepartijen is er niet één die zich bij het opstellen van de begroting hard heeft gemaakt voor compensatie. De miljarden voor het aangekondigde koopkrachtpakket kregen simpelweg voorrang, is waar het op neerkomt.
Bekijk ook onderstaande reportage.
Bron: RTL Nieuws
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!