Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nog altijd grote prijsverschillen in goud

25-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1016 keer bekeken
  •  
gouden sieraden 930
De goudprijzen zijn niet meer zo hoog als een paar jaar geleden, maar nog steeds kun je een flink bedrag krijgen voor je goudwaar. Dat goudinkopers niet altijd een eerlijke prijs bieden voor je goud bleek in onze reportage van vier jaar geleden. Er zou naar aanleiding van de uitzending een keurmerk komen voor goudinkopers, alleen die is er nog steeds niet. Dus besloten wij nogmaals de proef op de som te nemen en boden opnieuw ons goud aan en kwamen tot de conclusie dat er nog altijd grote verschillen zijn in de bedragen die geboden werden voor ons goud.
Verschil van 800 euro
We gingen op pad in Amsterdam bij zeven verschillende goudinkopers en juweliers, met vijf gouden armbanden die zijn getaxeerd door taxateur Cees Heintzberger. De armbanden waren 22-karaats goud met een totaalgewicht van 79,1 gram en uiteindelijk een waarde van 2467 euro. Na een rondgang kwamen we opnieuw tot de conclusie dat er een groot verschil zit in de prijs die werd geboden voor ons goudwaar. Zo was het hoogst geboden bedrag 2400 euro en het laagste bedrag slechts 1600 euro. Dat is een verschil van maar liefst 800 euro. Bovendien was er zelfs een goudinkoper die het karaatgehalte verkeerd inschatte en het berekende als 18-karaats.
Volgens Heintzberger zijn er altijd schimmige partijen die voor zichzelf een zo hoog mogelijk marge rekenen. “Consumenten moeten zich er altijd van bewust zijn dat het een openingsbod is van de inkoper en dat er te onderhandelen valt.” De taxateur raadt aan om je sieraden alvorens je naar een inkoper gaat, altijd te laten taxeren door een onafhankelijke taxateur zodat je weet wat je in huis hebt. Ook doe je er goed aan om naar verschillende inkopers te gaan zodat je weet wie het hoogste bedrag biedt voor je goud.
Keurmerk
Dat er tot op heden nog steeds geen keurmerk is voor goudinkopers komt omdat het lastig blijkt te zijn om de neuzen van de branchevereniging en betrokken partijen een kant op te krijgen. Dat zegt Andre Chevalier van WaarborgHolland , de organisatie die zorgt voor keurtekens in edelmetalen en die consumenten beschermt tegen bedrog. Zijn voorgangen pleitte namelijk voor een keurmerk in ons programma vier jaar geleden. “Wat een reëler plan lijkt is in ieder geval een certificatie toekennen aan goudinkopers die zij dan duidelijk moeten ophangen in de winkel. Ook zouden juweliers en inkopers die aangesloten zijn bij een vereniging of de brancheorganisatie Feredatie Goud en Zilver dit zo duidelijk mogelijk moeten vermelden voor de consument.”
Federatie Goud en Zilver
Patrick Thio van de Federatie Goud en Zilver , de branchevereniging voor de goud-, zilver-, uurwerken-, en edelstenenbranche, laat in een reactie weten dat hun leden het belangrijk vinden open en transparant te zijn over de prijs die je biedt voor goud. Ook raden ze consumenten aan om voor een lokale juwelier te kiezen die bekend is in de omgeving, die zijn namelijk gebaat bij klantenbinding en zullen niet snel de klant van een verkeerd advies voorzien. “Let erop dat je goud aanschaft waar een keurteken instaat en zorg ervoor dat je je goud eerst laat taxeren door een onafhankelijke taxateur zodat je weet wat je goud waard is en met die informatie op pad kunt gaan.”
Bekijk hieronder de verschillende keurtekens.
Keurtekens
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor