Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek: Weigeren hulphond vanwege hygiëne is onterecht

09-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
429 keer bekeken
  •  
Handicap hulphond blindegeleidehond
Mensen met een hulphond worden in hun dagelijkse leven nog regelmatig geweigerd op openbare plekken, zoals winkel en ziekenhuizen. Een veelgehoorde reden is dat de honden een risico zouden vormen voor de hygiëne. Uit onderzoek van Universiteit Utrecht blijkt nu dat dat argument niet klopt. Hondenpoten zijn namelijk gemiddeld schoner dan de onderkant van de schoenen van hun baasje.
Masterstudent Jasmijn Vos vat de conclusie samen: "Het hygiëneargument op basis waarvan assistentiehonden vaak worden geweigerd in publieke locaties is daarmee weerlegd." Vos en haar collega's onderzochten de poten van 25 hulphonden, 25 honden die 'gewoon' huisdier zijn én de schoenzolen van hun 50 baasjes op diverse bacteriën.

Poepbacterie

De onderzoekers namen monsters af nadat de honden en hun eigenaars 15 tot 30 minuten aan de wandel waren geweest. Gemiddeld zaten onder de schoenen hogere concentraties bacteriën dan onder de voorpoten van de honden. Toen de onderzoekers specifiek op zoek gingen naar poepbacteriën (Enterobacteriaceae), troffen ze die aan onder 72 procent van de onderzochte schoenzolen. De hondenpoten scoorden beter met 42 procent. Een voorname diarreebacterie (Clostridium difficile) werd in de studie één keer gevonden, onder een schoen.
Ruim 2200 mensen in Nederland maken gebruik van een assistentiehond. Het bekendst zijn blindengeleidehonden, maar er bestaan ook speciaal getrainde honden die mensen met PTSS of epilepsie helpen.

Hulphond moet altijd toegelaten worden

Volgens een VN-verdrag en de Nederlandse wet moeten mensen met een hulphond overigens altijd worden toegelaten tot winkels, ziekenhuizen en andere publieke plekken. Vier op de vijf gebruikers van een assistentiehond zeggen echter weleens aan de deur te zijn geweigerd. "Dit komt vooral door een gebrek aan kennis bij degene die hen tegenhoudt: onder andere over wat een assistentiehond is, hoe die herkend kan worden en over de wet", aldus de universiteit. ANP
Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stel je vraag dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor