Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Ongewenst gebeld door een bedrijf? ACM wil een eind maken aan deze ergernis

18-07-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5231 keer bekeken
  •  
ongewenste telefoontjes 1280 telemarketing

In de strijd tegen ongewenste en verboden telemarketingpraktijken gaat de Autoriteit Consument & Markt verscherpt toezicht houden. Ongewenst gebeld worden is een van de grootste ergernissen van consumenten, aldus de consumentenwaakhond.

De ACM ontvangt jaarlijks veel klachten van consumenten over ongewenste verkooptelefoontjes, die met name door energie- en telecombedrijven worden gepleegd.

“Einde maken aan ergernis”

“Al te lang is telemarketing een van de grootste ergernissen van consumenten. Ongewenste verkooptelefoontjes is het probleem waarover wij de meeste meldingen ontvangen”, verklaart Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. “Met name consumenten in een kwetsbare positie hebben er last van. Onze aanpak is erop gericht om aan deze ergernis een einde te maken.”

De telecomwaakhond heeft bedrijven afgelopen voorjaar nogmaals gewezen op de bestaande regelgeving. Daarna kregen ze tot 1 juli de tijd om aan alle regels te voldoen. Vanaf deze maand gaat de ACM controleren in hoeverre de bedrijven hun marketingafdelingen onder controle hebben, zodat zij alleen consumenten bellen die daarmee expliciet hebben ingestemd. De telecomwaakhond kan boetes of lasten onder dwangsom opleggen aan overtreders.

VodafoneZiggo heeft beterschap beloofd

De ACM wil er ook op toezien of de bedrijven de partijen die namens hen bellen voldoende controleren. Soms wordt het werven van klanten namelijk uitbesteed aan callcenterbedrijven. Onlangs zegde in dit kader VodafoneZiggo toe zich aan de telemarketingregels te zullen houden.

Hoe zit het ook alweer? Dit mogen bedrijven wel en niet

- Een bedrijf mag je alleen telefonisch benaderen als je daarvoor toestemming hebt gegeven.

- Gaf je geen toestemming? Dan mag een bedrijf je alleen bellen als je:
nu een klant bent, of tot maximaal 3 jaar geleden klant bent geweest. Als dat zo is, mag het bedrijf jou alleen bellen over een product of abonnement dat lijkt op wat je eerder afnam.

Een bedrijf moet je ook de keuze hebben gegeven om geen verkooptelefoontjes te ontvangen (opt-out).

Wanneer mogen goede doelen of politieke partijen jou bellen?

- Een goed doel of politieke partij mag bellen als je geld aan ze hebt gegeven.

- Als je vrijwilligerswerk voor ze hebt gedaan.

- Als je bij een demonstratie van ze bent geweest.

Geen interesse? Zeg 'nee' tegen de beller

Word je tegen je zin gebeld bijvoorbeeld door een energiebedrijf of telecombedrijf? Dan is er een manier om ervan te komen. Zeg dan 'Nee, ik wil niet dat u mij nog belt' en beëindig het gesprek. Daarna mag je ook niet meer telefonisch worden benaderd.

Zet de verkoper jou onder druk aan de telefoon om iets te kopen of een abonnement af te sluiten? Dit mag niet. Zeg dan ook: 'Ik wil dat u mij nooit meer belt' en hang direct op.

Deel nooit persoonlijke gegevens

Telecomtoezichthouder ACM adviseert verder om tijdens verkooptelefoontjes nooit persoonlijke gegevens, zoals een e-mailadres of bankrekeningnummer te delen. Laat je ook nooit verleiden om op een link te klikken in een sms of e-mail.

Overtreedt een bedrijf volgens jou de regels van de telemarketing? Rapporteer het bij toezichthouder ACM.

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor