Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Online premies vergelijken doe je zo

18-11-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
computer_eng_15.jpg
Zoek je een nieuwe autoverzekering? Wil je de premies van de zorgverzekeringen vergelijken? Hoe kom je tot een goede keus? De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft 7 praktische tips opgesteld bij het maken van een online vergelijking!
1: Check meerdere vergelijkingssites
Maak bij verschillende vergelijkingssites een vergelijking voor hetzelfde product. Vergelijkers hanteren hun eigen methode voor het maken van een vergelijking. Ook kunnen ze onderling in prijs verschillen voor exact hetzelfde product, bijvoorbeeld doordat ze een andere prijs hebben afgesproken met een bank of (zorg)verzekeraar. De uitkomsten van de vergelijking kunnen daarom per vergelijkingssite verschillend zijn.
2: Let niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit
Kijk niet uitsluitend naar de prijs, maar kijk ook naar de kwaliteit van producten of dienstverlening. Kijk bijvoorbeeld naar de hoogte en type dekking, de hoogte van het eigen risico en de dienstverlening van de website. Het is nuttig om hiervoor een vergelijkingssite te gebruiken die ook de kwaliteit meeweegt in de vergelijking.
3: Bekijk niet alleen de top 3!
Veel sites tonen een top-3 waarin alleen producten worden getoond van aanbieders die de site betalen wanneer het product via de vergelijkingssite wordt afgesloten. Klik daarom altijd op het overzicht met ALLE verzekeringen, zodat je zeker weet welk product het best passend is bij jouw situatie. Het kan dan zijn dat je dit product niet kunt afsluiten bij de betreffende vergelijkingssite, maar misschien wél bij een andere website of direct bij de bank of verzekeraar.
4: Let op bij kortingen
Bij sommige producten wordt je een korting of cadeau aangeboden. Kijk in het geval van kortingen goed naar de manier waarop deze korting wordt gegeven. Is dit bijvoorbeeld een eenmalige korting, of hoef je maandelijks minder te betalen? En zit de korting al verwerkt in de getoonde prijs? Lees goed hoe de korting wordt verwerkt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je het product eenmaal hebt afgesloten.
5: Pas op voor 'advertentiesites'
Er zijn ook websites die jou de indruk willen geven dat ze een persoonlijke vergelijking maken, maar dat niet echt doen... Ze vragen géén persoonlijke gegevens (zoals een geboortedatum, postcode of kenteken) op en inventariseren geen wensen van jou zelf (zoals hoogte van het eigen risico en type dekking). Hierdoor is de vergelijking niet van toepassing op jouw specifieke situatie en biedt dus geen toegevoegde waarde. Vraagt een website geen persoonlijke gegevens op, dan heb je waarschijnlijk met een ‘advertentiesite’ te maken. Websites die een persoonlijke vergelijking voor je maken moeten een vergunning hebben van de AFM.
6: Wat moet een site van jou moet weten?
Om een vergelijking zo goed mogelijk aan te laten sluiten op jouw specifieke situatie en wensen is het belangrijk dat een vergelijkingssite voldoende informatie bij je opvraagt. Per vergelijkingssite kan het verschillen welke wensen of persoonsgegevens zij gebruiken om voor jou producten te vergelijken. Ook zijn soms gegevens standaard voor jou ingevuld door de vergelijkingssite. Ook dan is het belangrijk om zelf na te denken of deze vooraf ingevulde gegevens wel op jou van toepassing zijn. Door verschillende opties aan of uit te zetten in de vergelijking kun je zien wat de invloed van bepaalde dekkingen is op de prijs van het product. Voor een zorgverzekering kun je bijvoorbeeld kijken naar het verschil in prijs als je voor acht behandelingen bij een fysiotherapeut kiest, of voor twaalf behandelingen. Of je kunt naar het verschil in prijs kijken als je helemaal geen dekking wilt voor fysiotherapie. Dit is een handige manier om uit te vinden welke wensen je hebt, en wat de kosten hiervoor zijn.
Tip 7: Bedenk: Wat wil je dat de site jou biedt?
Per vergelijkingssite kan de dienstverlening verschillen. Vergelijkingssites die een vergunning hebben van de AFM geven hier informatie over. Zij zijn verplicht om op hun website de onderstaande vragen te beantwoorden:
-Wat doet de vergelijkingssite voor jou?
De service die vergelijkingssites zelf bieden loopt uiteen. Biedt de vergelijkingssite alleen een vergelijking, of kun je het product ook afsluiten via de vergelijkingssite? Met sommige vergelijkingssites kun je telefonisch contact opnemen als je vragen hebt. Anderen verwijzen je bij vragen door naar de bank of verzekeraar.
-Waaraan verdient de vergelijkingssite geld?
Vergelijkingssites ontvangen vaak een vaste of variabele vergoeding als jij via hen een product afsluit bij een bank of verzekeraar. Ook kunnen vergelijkingssites een vergoeding krijgen als jij alleen wordt doorgeleid naar de website van de bank of verzekeraar. Vergelijkingssites zijn niet verplicht om te vertellen welk bedrag ze krijgen. Wel moeten ze uitleggen waar ze hun geld mee verdienen. - Hoe komt de vergelijking tot stand?
Vergelijkingssites hanteren hun eigen methodes voor het maken van een vergelijking. Sommigen vergelijkingssites vergelijken alleen op prijs, andere vergelijkingssites nemen ook de kwaliteit van het product mee in de vergelijking. Bijvoorbeeld door een prijs-kwaliteitscore. Let naast de prijs ook op de kwaliteit van financiële producten.
- Hoe volledig is de vergelijking?
Vergelijkingssites nemen verschillende producten van verschillende banken of verzekeraars mee in hun vergelijking. Voor jou moet duidelijk zijn of de vergelijking beperkt is tot een specifieke groep banken en verzekeraars of tot een beperkt aantal financiële producten.
De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten en is de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor