Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe vier je veilig én leuk vakantie in eigen land?

23-05-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
Nederland is al maanden in de ban van het coronavirus. Alles wat het leven leuk maakt, kwam abrupt tot stilstand. Sportclubs en musea sloten de deuren. Je mocht opa en oma niet meer opzoeken en de grenzen gingen dicht. Nu het virus onder controle lijkt en de wereld langzaam van het slot gaat, komt de zomervakantie in zicht. Maar is het nu wel echt veilig om op vakantie te gaan? Waar kunnen we naartoe? En vooral: wordt het nog een beetje leuk?

Overslaan of lekker weg in eigen land

Uit recent onderzoek van NBTC-NIPO Research van april jl. blijkt dat vijf miljoen Nederlanders dit jaar naar verwachting hun lange zomervakantie overslaan. Van de 7,2 miljoen Nederlanders die nog wél vakantieplannen hebben, wil een kwart op vakantie in eigen land. Maar misschien wordt die groep - door aanhoudende onzekerheid wereldwijd- nog groter. En de mensen die thuisblijven, zitten bij mooi weer natuurlijk ook niet allemaal op de bank. Zij zullen er met mooi weer eveneens op uit trekken.
Past dat wel, met miljoenen op vakantie en onderweg in eigen land? NBTC liet de NOS weten dat het sneller kan gaan knellen dan de cijfers doen vermoeden:
"De grote vraag blijft: hoeveel mensen die normaal naar het buitenland op vakantie gaan, kiezen nu voor Nederland? Als de grenzen met België en Duitsland gesloten blijven, kan dat behoorlijk oplopen." En als dat gebeurt, komt alles aan op spreiding. "Die moet goed zijn. Over tijd, over Nederland en over alle accommodaties. Van a-locatie tot boerencamping."
De meeste mensen willen deze zomer net als voorgaande jaren op vakantie naar Gelderland, Drenthe of Zeeland. De zwaarst door corona getroffen regio Brabant staat net als vorig jaar op de vierde plaats.

Gelderse drukteregulering

Gelderland en dan met name de Veluwe staat met stip op één als populairste bestemming. De verwachting is dat het daar de komende zomer heel druk zal worden. Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert daarom binnenkort een website waarop bezoekers precies kunnen zien of en waar de verwachte drukte zal zijn. Ook op Visitveluwe.nl kun je vanaf de zomer zien waar het druk is en wat de alternatieven zijn waar je beter wel naartoe kunt gaan. Directeur Herre Dijkema: "De Veluwe is 1000 km2 groot, er is meer dan genoeg ruimte voor iedereen maar dan is het wel handig als je weet waar je naartoe kan. In de natuurgebieden zie je dat vaak de grootste drukte ontstaat op de plekken waar mensen makkelijk met de auto kunnen komen en waar ook een horecagelegenheid is. Mijn advies: kijk even een paar 100 meter verderop, vaak is het daar vele malen rustiger, en kun je daar prima wandelen of fietsen zonder dat je veel mensen tegenkomt."

ANWB: vakantiebeleving wordt anders

De ANWB vertelt in de uitzending van Kassa dat mensen zich moeten voorbereiden op een totaal andere vakantiebeleving: ‘Je kunt te maken krijgen met handhavers, lokale bevolking die je liever niet ziet komen en protocollen op het gebied van hygiëne. Ook zijn nog veel horecavoorzieningen dicht en kun je niet alle toeristische uitstapjes maken die je gewend bent. Mogelijk zal ook een grote drukte ontstaan op de Nederlandse wegen.’
De ANWB biedt via de online Reiswijzer  een overzicht van onder andere uitjes, musea, natuurgebieden en campings, waarbij wordt aangegeven wat open is, welke maatregelen en eventuele beperkingen daar gelden en welke faciliteiten beschikbaar zijn. Steeds meer attracties, stranden en natuurgebieden in Nederland gaan open, maar nog lang niet allemaal. Ook zijn aan de opening meestal strikte voorwaarden verbonden. Zo worden vaak tijdslots ingesteld om het aantal bezoekers te reguleren. Daarnaast komt het voor dat alleen abonnementhouders worden toegelaten.

Uitslag Kassa-peiling: nog maar 36 procent heeft vakantieplannen

Wij deden afgelopen week een peiling in samenwerking met onderzoeksbureau DVJ Insights onder 500 respondenten om erachter te komen wat vakantievierders dit jaar van plan zijn. We zetten de belangrijkste resultaten op een rij:
  • Vóór de coronacrisis was 70 procent van de ondervraagden van plan op vakantie te gaan. Nu is nog maar 36 procent dat van plan.
  • Van de mensen die wel op vakantie gaan, blijven er meer in eigen land. Vóór de coronacrisis, wilde 21 procent in Nederland vakantie vieren. Dat percentage blijkt ruimschoots verdubbeld te zijn naar 51 procent.
  • Veel minder Nederlanders gaan dus naar het buitenland. Dat percentage is spectaculair gedaald van 75 naar 40 procent.
  • 33 procent van de vakantiegangers geeft opmerkelijk genoeg aan geen extra voorzorgsmaatregelen te treffen voor hun vakantie.

Het merendeel neemt wel extra voorzorgsmaatregelen:
  • Ruim een derde neemt extra zeep en desinfecterende handgel mee
  • Een kwart gaat niet naar plekken waar veel mensen samen komen
  • Een kwart geeft aan mondkapjes mee te nemen. 
  • En zijn ook mensen die een chemisch toilet meenemen of bijvoorbeeld van plan zijn om sanitaire stops onderweg over te slaan.
Kijk hier voor hele Kassa-onderzoek uitgevoerd in samenwerking met DVJ Insights.
Topdrukte tijdens Hemelvaart
park somerlust ANP
Zomerse drukte in Amsterdam tijdens Hemelvaart 2020. De politie verzocht bezoekers om weer weg te gaan in de loop van de dag.
scheveningen ANP
Ook op het Scheveningse strand was het dringen, ondanks de anderhalve meter restricties. De politie riep op om niet meer naar de kust te komen. Foto's: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor