Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oppositie ontevreden over nieuw Belastingplan

14-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_geld3_21.jpg
De oppositie is ontevreden over het aangepaste Belastingplan van het kabinet. D66 en GroenLinks vinden het te mager, terwijl de SP, ChristenUnie en de SGP het ronduit afwijzen. Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig om het voorstel door de Senaat te loodsen.
,,Ik verbaas me erover dat het kabinet ons nu voor het blok lijkt te willen zetten'', reageert Steven van Weyenberg van D66. ,,Een nieuw belastingplan moet zorgvuldig en in overleg tot stand komen. Dit nieuwe voorstel is wat ons betreft te mager.''
Hoog spel
De steun van GroenLinks is niet dichterbij gekomen. Volgens fractieleider Jesse Klaver speelt het kabinet ,,hoog spel''. Hij noemt het voorstel een ,,wanhoopsdaad''. Als er geen aanpassing komt dan kiest premier Mark Rutte ,,voor een verliezersstrategie''.
'Wij stemmen tegen'
Farshad Bashir van de SP kan met dit aangepast plan niet leven. ,,Als er niets aan wordt veranderd, dan stemmen wij tegen'', zegt hij. ,,Want dan worden de inkomensverschillen groter.'' De PVV was niet bereikbaar, maar heeft zich in het verleden altijd negatief uitgelaten over het Belastingplan.
Geen steun
De kleine christelijke partijen zullen het Belastingplan niet steunen. ,,De door ons uitgestoken hand is door de coalitie niet gegrepen'', aldus Kees van der Staaij. De nieuwe fractieleider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, noemt het ,,een onbegaanbare weg''. Hij mist ook een ,,forse verbetering'' van de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten. En net als de SGP vindt hij dat het verschil tussen een- en tweeverdieners onvoldoende wordt gedicht.
Lastenverlichting
Het CDA is het plan van het kabinet aan het ,,bestuderen''. Maar de afgelopen tijd heeft partijleider Sybrand Buma steeds aangegeven dat hij de lastenverlichting van 5 miljard euro van het Belastingplan graag gerealiseerd ziet worden. De partij heeft amendementen ingediend om het plan te wijzigen, maar lijkt niet afwijzend te staan tegenover het nieuwe voorstel.
Onderhandelingen
Het kabinet heeft lang onderhandeld met de oppositie om tot een vergelijk te komen maar de wensen van de partijen ,,zijn niet verenigbaar'', zei Rutte. Met zijn vrijdag bekendgemaakte plan hoopt hij zoveel mogelijk wensen van de oppositie te honoreren.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor