Oppositie wil openheid over belastingplan
17-06-2015
• leestijd 2 minuten
De oppositie zal tijdens het overleg met het kabinet over de belastinghervorming pleiten voor openheid van zaken. Dat maakten de meeste oppositiepartijen dinsdagmiddag bekend na een kort gesprek met elkaar op de kamer van SP-leider Emile Roemer.
,,We willen openheid van zaken'', aldus Roemer die woensdagavond zelf niet naar het onderhoud met staatssecretaris Erik Wiebes (Financiën) gaat. Eerst moet het plan van kabinet en coalitiepartijen VVD en PvdA volgens hem naar de Tweede Kamer om er daar over te spreken. ,,Dan kunnen we daar in de openbaarheid meepraten.''
Praten
Andere oppositieleiders gaan wel naar Financiën om te praten over het belastingplan dat moet leiden tot onder meer minder lasten op arbeid en een simpeler belastingsysteem. Het gaat om Sybrand Buma (CDA), Jesse Klaver (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie), Kees van der Staaij (SGP) en Henk Krol (50PLUS).
Procedure
Slob gaat alleen naar Wiebes, zonder zijn fiscale en financiële specialisten. Hij gaat er ,,puur om de procedure'' heen. Hij gaat aan Wiebes een hoofdlijnenbrief over het belastingplan vragen. Daarna moet de Kamer erover debatteren. Gebeurt dat niet, dan haakt hij af. SGP-voorman Van der Staaij liet weten dat hij er zonder voorwaarden vooraf ingaat maar ,,ik zal inbrengen dat de deal naar buiten moet komen''.
Reactie
Wiebes zei in reactie op de uitlatingen van de oppositieleiders dat hij in het gesprek vooral goed gaat luisteren en tegelijk gaat uitleggen wat het resultaat is van zijn eerdere gesprekken met oppositiefracties. Wiebes heeft het afgelopen jaar geïnventariseerd wat de wensen zijn en die kennis gebruikt bij het opstellen van het kabinetsplan.
Eens
Kabinet en regeringspartijen VVD en PvdA werden het maandag eens over de belastinghervorming. Voor de lastenverlichting in het plan heeft het kabinet miljarden beschikbaar. Een groot deel van de oppositie is uitgenodigd om over de herziening te praten.
Steun
nodig
De steun van de oppositie is volgens het kabinet nodig omdat het land met het nieuwe fiscale stelsel jaren vooruit moet kunnen. Ook beschikt het kabinet niet in de Eerste Kamer over een meerderheid.
ANP