Er is al een aantal jaren sprake van een forse oversterfte in ons land. Maar wat zijn daarvan eigenlijk de gevolgen op de uitvaartbranche?
In 2024 overleden maar liefst 172 duizend mensen. Dat zijn 2500 sterfgevallen meer dan in 2023, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Van deze oversterfte is al sprake sinds de coronapandemie losbarstte in 2020. De hoge sterftecijfers hebben daarnaast te maken met de vergrijzing.
Het gevolg van deze drukte is dat een uitvaart langer op zich kan laten wachten dan gebruikelijk. Soms duurt het zelfs een dikke week voordat iemand begraven kan worden.
"Momenteel duurt het gemiddeld zeven dagen voordat iemand begraven of gecremeerd wordt", aldus een woordvoerder van Dela, een van de grootste uitvaartverzorgers. En dat terwijl de sterftecijfers na oversterfte in januari en februari sinds maart bewegen binnen de verwachte bandbreedte, aldus Dela.
Het gebeurt soms zelfs dat de wettelijke termijn van zes werkdagen wordt overschreden. In dat geval is toestemming nodig van de burgemeester waar het stoffelijk overschot zich bevindt. Toestemming vragen voor een latere uitvaart kan ook vanwege godsdienstige redenen. Of als familie uit een ver land bij de begrafenis of crematie wil zijn.
"Tijdens de coronacrisis kon het zelfs gebeuren dat mensen tien dagen op een uitvaart moesten wachten", meldt uitvaartadviseur de Nationale Adviesbalie. Dat leidde ertoe dat nabestaanden geen afscheid meer van de overledene konden nemen voordat de kist dichtging.
Dat de uitvaartbranche het steeds drukker krijgt, is al enige tijd gaande. NH Media sprak in 2023 over de oversterfte met uitvaartondernemer Pieter Dekker. Het bedrijf deed in het verleden rond de duizend uitvaarten per jaar. Dat aantal is inmiddels gegroeid naar 1200.
"De pieken worden steeds hoger", vertelde Dekker. "We willen absoluut voorkomen dat er een keer een moment is dat we het niet aankunnen en we willen al helemaal niet dat nabestaanden hier iets van merken. Dus ook voor de komende jaren blijven we investeren en groeien. Dat is gewoon nodig."
Kun jij meepraten over een vertraagde uitvaart en de gevolgen daarvan voor de nabestaanden? Laat het ons dan weten via Kassa@bnnvara.nl onder vermelding van je naam, telefoonnummer en mailadres.
De redactie van Kassa is momenteel met zomerstop, maar mogelijk wordt dit onderwerp na de zomer opgepakt.
Meer over:
uitvaart, uitvaartwet, begrafenis, begrafenisondernemer, dela, overlijden, oversterfte, uitvaartbrancheMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!