Particuliere auto kopen? Let op de aanschafwaarderegeling!
14-08-2019
•
leestijd 2 minuten
•
348 keer bekeken
•
Wanneer je een tweedehands auto koopt van een particulier, kun je van een koude kermis thuiskomen als de auto wordt gestolen of 'total loss' raakt. Dat blijkt uit onderzoek van Geld.nl.
Rij je schade? Je verwacht dan misschien dat je autoverzekering het volledige bedrag vergoedt dat jij voor de auto hebt betaald. Dat geldt bij veel verzekeraars enkel als de auto via een officiële merkdealer of een bij BOVAG aangesloten dealer is gekocht. Dit wordt ook wel de aanschafwaarderegeling genoemd. 11 van de 21 onderzochte verzekeraars stellen deze eis, blijkt uit onderzoek van Geld.nl.
Waardebepaling particuliere autohandel
Cijfers van VWE Automotive laten zien dat er jaarlijks ongeveer 700.000 auto's particulier worden verkocht. Voor veel mensen betekent dit dat ze niet het bedrag vergoed krijgen dat ze verwachten, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. Verzekeraars die de aanschafwaarde niet vergoeden bij een particulier gekochte auto, geven aan dat de waardebepaling en autogegevens bij particuliere verkoop minder betrouwbaar zijn. "Dat wil zeggen: transparantie over de waarde van de auto, staat van onderhoud, juiste kilometerstand, onderhoudsgegevens etc. Bij particuliere verkoop of via niet BOVAG aangesloten handelaren kunnen we dit niet of minder goed achterhalen", laat een woordvoerder van Unigarant, dat ook de autoverzekering van ANWB verzorgt, weten.
Hoogte vergoeding particuliere autohandel
Wanneer de aanschafwaarde niet geld, krijg je bij diefstal of 'total loss' vaak de vervangingswaarde vergoed. Deze waarde bepalen de meeste verzekeraars op basis van de BOVAG of ANWB-koerslijst. Hierin wordt naar de prijs van eenzelfde auto gekeken. Deze prijs kan lager uitvallen dan de prijs die jij voor een auto hebt betaald.
Overweeg jij particulier een auto aan te schaffen?
Kijk van te voren goed naar de voorwaarden van je verzekering. Controleer niet enkel of de aanschafwaarderegeling geldt, maar ook tot welke leeftijd en waarde van de auto dit van het geval is. Ook dit kan per verzekeraar verschillen.