Amsterdammers mogen hun huis verhuren tijdens de vakantie, maar de gemeente gaat streng toezien op het naleven van de regels die hierbij horen. Zo mag er geen sprake zijn van overlast, brandonveiligheid of een bedrijfsmatige verhuur van de woning. In sociale huurwoningen is zogeheten vakantieverhuur niet toegestaan.
Centraal meldpunt
De gemeente en corporaties gaan streng controleren op handhaving van de regels, kondigde wethouder Freek Ossel vrijdag aan. Amsterdammers die overlast ervaren door vakantieverhuur of illegale hotels kunnen dit aangeven bij een centraal meldpunt.
Vakantieverhuur
De gemeente begon in het najaar een uitgebreid onderzoek naar de nieuwe vorm van toerisme, waarbij eigenaren of huurders via websites hun woning tegen betaling per nacht aan toeristen aanbieden. Het fenomeen blijkt beperkt. Vakantieverhuur vindt plaats in ongeveer 1 procent van de woningen. De gemeente concludeert dat dit geen marktverstorende werking heeft, want het betreft minder dan 2 procent van het totaal aantal overnachtingen.
Toeristenbelasting
Osssel: ,,Vakantieverhuur voorziet in de behoefte van veel buitenlandse toeristen en maakt Amsterdam een aantrekkelijke bestemming. Toch moeten we als stad ook oog hebben voor de negatieve aspecten.'' Daarom mag de woning niet aan meer dan vier personen worden verhuurd en moet er toeristenbelasting worden betaald. Voor vakantieverhuur moet altijd toestemming zijn van de Vereniging van Eigenaren of de eigenaar van het pand.
De gemeente wil illegale hotels bestrijden. Bij illegale hotels gaat het om woningen die voor langere tijd aangeboden worden. In veel gevallen gaat het om compleet ingerichte panden die zonder vergunning als hotel in gebruik zijn. ANP