Vanaf uiterlijk eind 2030 komt er in EU-landen een digitaal rijbewijs. Het rijbewijs wordt toegankelijk via een app en blijft in Nederland tien jaar geldig. Als een fysiek pasje wel gewenst of noodzakelijk is, kan deze ook nog worden aangevraagd.
De digitale pas wordt straks erkend in alle EU-landen. In principe is het rijbewijs vijftien jaar geldig, maar in landen waar het ook als geldig identiteitsbewijs geldt, waaronder Nederland, is het tien jaar geldig. In Nederland was dit al het geval.
Het digitaliseren van het rijbewijs is niet de enige maatregel waarover EU-landen het eens zijn geworden. Ook komt er een proefperiode van twee jaar voor nieuwe bestuurders. Voor hen gelden strengere regels en straffen voor rijden onder invloed en voor het niet dragen van een veiligheidsgordel. Lidstaten worden door de EU aangemoedigd tot het invoeren van een zerotolerancebeleid als het gaat om alcohol en drugs.
Lidstaten mogen straks ook de geldigheidsduur van rijbewijzen van 65-plussers verkorten én wie zijn rijbewijs wil halen, moet een medische keuring ondergaan. Bij zo’n keuring wordt bijvoorbeeld het gezichtsvermogen getest.
Rijscholen moeten daarnaast hun leerlingen verplicht training geven over telefoongebruik in de auto en rijden onder gevaarlijke omstandigheden.
De minimumleeftijd waarop je een vrachtwagenrijbewijs kunt halen wordt verder verlaagd van 21 naar 18 jaar. Ook de minimumleeftijd voor het halen van een busrijbewijs wordt verlaagd, van 24 naar 21 jaar. De EU-landen willen op deze manier het tekort aan chauffeurs aanpakken.
Bronnen: Nu.nl, Europees Parlement
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!