RIVM ziet deelnemers leefstijlprogramma in zeven maanden verdubbelen
14-07-2021
•
leestijd 2 minuten
•
382 keer bekeken
•
Het aantal mensen dat meedoet aan de gecombineerde leefstijl interventie (GLI), een leefstijlprogramma waarbij gewerkt wordt aan gezond eten en bewegen, is sinds in een halfjaar tijd meer dan verdubbeld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op haar website.
Tussen september 2020 en april 2021 groeide het aantal aanmeldingen van 8.646 naar 17.890 unieke deelnemers.
In de basisverzekering
Sinds het begin van 2019 is het mogelijk om een vergoeding te krijgen via de basiszorgverzekering voor GLI. Alleen mensen met een BMI van boven de 25 en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kunnen hiervoor in aanmerking komen. Voor mensen met een BMI boven de 30 geldt dat dat verhoogde risico niet aangetoond hoeft te worden.
Het aantal aanmeldingen voor en GLI liep na iets meer dan een jaar sterk terug. Volgens het RIVM had dat te maken met het begin van de coronacrisis, toen mensen minder gingen bewegen. Het Rijksinstituut meldt nu dat de opgelopen achterstand uit die periode inmiddels weer is ingehaald. Ook het aantal declaraties is gestegen.
Samenstelling verandert
De gemiddelde deelnemer van een GLI is 50 jaar oud. Dat is iets jonger dan in 2019, toen het gemiddelde op 52 jaar lag. Daarnaast is inmiddels een groter deel van de deelnemers hoogopgeleid. 28 procent in 2021 tegenover 23 procent in 2019. Ook het aandeel van mensen met een chronische aandoening is gedaald. In 2019 vormden die groep nog een meerderheid van 56 procent. Dat percentage is in de tussentijd gedaald naar 44 procent.
Kassa's Leefstijlprogramma
Kassa besteedt al sinds de jaarwisseling veel aandacht aan het verbeteren van je leefstijl. Via Kassa’s Leefstijlprogramma volgen we negen deelnemers die inmiddels al een halfjaar werken aan gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Ook op onze site lees je wekelijks artikelen met informatie over een gezonde leefstijl.
En lees hier meer over vier GLI-programma’s die worden vergoed vanuit de basisverzekering. Neem contact op met je huisarts om te kijken of je in aanmerking komt voor een GLI en/of een doorverwijzing.