Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schadelijke stoffen gevonden in populaire parfums

17-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
25409 keer bekeken
  •  
Parfum 1127

Uit onderzoek van Stichting Tegengif, in samenwerking met de Deense Consumentenbond en de Belgische organisatie Kom op Tegen Kanker, blijkt dat veel populaire parfums schadelijke stoffen bevatten. De stoffen kunnen de hormoonbalans verstoren en in sommige gevallen zelfs gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid.

Voor het onderzoek dat ‘What’s that smell: Problematic chemicals in perfume’ heet, zijn twintig populaire parfums onderzocht die onder andere in Nederland, België en Denemarken worden verkocht. De ingrediëntenlijst is vervolgens vergeleken met een Deense en Europese lijst van zorgwekkende stoffen. 

Problematische chemicaliën

In de parfums van onder andere Giorgio Armani, Hugo Boss, Lancôme en Zadig&Voltaire zijn 26 stoffen aangetroffen die bekend staan als ‘problematische chemicaliën’. Dergelijke stoffen worden in verband gebracht met een verstoorde hormoonhuishouding, verminderde vruchtbaarheid, allergenen en milieuschade. In het onderzoek 'What’s that smell: Problematic chemicals in perfume’ staan de parfums vermeld waarin stoffen zijn aangetroffen en ook om welke stoffen het gaat. 

Verstoorde hormoonbalans

In diverse parfums is ethylhexyl methoxycinnamate aangetroffen. De stof is een uv-filter die vaak wordt gebruikt in cosmetica, omdat het de houdbaarheid verlengt. Toch is het niet onschadelijk, want het wordt in verband gebracht met een verstoring van de hormoonhuishouding. 

Schadelijk voor voortplanting

Verder troffen de onderzoekers in één parfum butylphenyl methylpropional aan. Daarvan is bekend dat het schadelijk is voor de voortplanting en het nageslacht. Annelies den Boer, voorzitter van Stichting Tegengif zegt daarover: “Gelukkig geldt er per 1 maart 2022 een verbod op het gebruik van deze stof in cosmetica op de Europese markt. Helaas geldt dat niet voor andere chemicaliën die wij aantroffen.”

Vrees voor kwetsbare groepen

De organisaties maken zich zorgen over kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, die worden blootgesteld aan de schadelijke stoffen. Ann Gils, directeur Preventie en Vroegopsporing van Kom op Tegen Kanker benadrukt daarbij dat langdurige blootstelling kan leiden tot een verhoogde kans op borstkanker; zelfs als het om kleine hoeveelheden van de stof gaat. 

Europese Commissie erkent

De Europese Commissie erkent via de ‘Strategie voor Duurzame Chemische Stoffen’ dat consumenten dagelijks worden blootgesteld aan chemicaliën die schadelijk kunnen zijn, aldus stichting Tegengif. 

Den Boer benadrukt dat de stichting blij is met de erkenning van het probleem, maar vreest dat het nog jaren kan duren voordat het daadwerkelijk gaat zorgen voor een betere bescherming van consumenten.

Gifvrije keuze

Middels het onderzoek hoopt de stichting om consumenten te wijzen op de gevaren. Ook verwijst het naar alternatieven die de zorgwekkende stoffen niet bevatten. Zo kan je als consumenten letten op het ‘EU Ecolabel’ en de ‘Nordic Swan Ecolabel’ letten. Dan bevat het product geen schadelijke chemicaliën, benadrukt stichting Tegengif.

Bron: Stichting Tegengif 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor