Schol al langer niet duur betaald
16-12-2009
• leestijd 1 minuten
De prijs van schol is zo laag dat de vis deze maand op grote schaal is doorgedraaid op de Nederlandse visafslagen. Lage prijzen in de winter zijn niet uitzonderlijk. De schol is na het kuitschieten mager en ziet er dan minder smakelijk uit. Dat er toch schol wordt aangevoerd, komt onder meer doordat die vis als ,,bijvangst'' wordt opgehaald naast de soort waarop eigenlijk wordt gevist.
Voor de Nederlandse visserij gaat het echter om meer dan een incident. De vissers kampen al langer met een lage prijs voor schol, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli van dit jaar, dus in de ,,goede'' zomermaand, was de prijs van schol op de Nederlandse visafslagen gemiddeld 1,38 euro per kilo. Dat is de laagste prijs die de vissers in de afgelopen zeventien jaar ontvingen. De laatste jaren lag de prijs steeds rond 2 euro per kilo.
In 1992 voerden de vissers nog 67 miljoen kilo schol aan. Vorig jaar was nog maar 32,5 miljoen kilo. De teruglopende vangsthoeveelheden worden voor de vissers dus niet opgevangen door een hogere prijs. Toch wordt van vissers verwacht dat ze flink investeren om de visserij duurzamer te maken.
Schol is voor de Nederlandse vissers van groot belang. Vorig jaar bestond 45 procent van alle vers aangevoerde vis uit schol, gevolgd door garnalen (15 procent) en tong (14 procent). ANP