Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

SER onderzoekt waarom gezondheid armeren slechter is

02-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520

Waarom hebben armere en lageropgeleide Nederlanders vaak een 'gezondheidsachterstand'? Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat deze vraag onderzoeken door de Sociaal-Economische Raad (SER), meldt ze aan de Tweede Kamer. Eind dit jaar volgt een rapport waarin moet staan wat het kabinet kan doen.

Rijkere en hogeropgeleide mensen leven langer en krijgen gemiddeld later met gezondheidsproblemen te maken dan armeren en lageropgeleiden. Het kabinet maakt zich zorgen over de gezondheidsverschillen in ons land. Deze zijn "niet alleen groot, maar ook hardnekkig".

De gezondheidsachterstanden dragen bij aan de toch al snel groeiende zorguitgaven en zijn bovendien "onwenselijk vanuit moreel oogpunt."

'Ongezondere levensstijl nauwelijks beïnvloed'

Volgens de Raad voor Volksgezondheid is het preventiebeleid (beleid om mensen gezonder te laten leven) van het kabinet tot nu toe vooral gericht op "individuele gedragsverandering", die "vooral gezonde mensen gezonder maakt", en mensen met een ongezondere levensstijl nauwelijks tot gezondere gewoontes motiveert.

In het coalitieakkoord stond al dat Rutte IV "meer aandacht voor preventie en een gezonde levensstijl van jongs af aan" wil besteden. Het kabinet wil "vermijdbare gezondheidsverschillen" aanpakken. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor