Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Slechte informatie bij viswinkels bemoeilijkt duurzame keuze

22-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
773 keer bekeken
  •  
beekforel vis 1127

99 procent van de Nederlandse viswinkels en viskramen houdt zich niet aan de etiketteringsregels, stelt de Consumentenbond na eigen onderzoek. Dat belemmert klanten bij het maken van een duurzame keuze. Volgens de bond zouden toezichthouders van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) strenger moeten  controleren dat verkopers hun klanten goed informeren.

Zo zijn visverkopers verplicht om de exacte naam van de vis en hoe en waar deze is gevangen, te vermelden. Het onderzoek van de Consumentenbond laat echter zien dat slechts 1 van de 97 bezochte vishandelaren zich aan deze regels houdt. De bond stelt dat consumenten die informatie wel nodig hebben om te kunnen bepalen of een vis duurzaam is of niet.

Onvoldoende informatie op vitrinekaartjes viswinkels

Een op de drie visverkopers gebruikt helemaal geen vitrinekaartjes. De helft doet dit wel, maar zet daar niet voldoende informatie op. Zo staat op slechts 24 procent van die kaartjes alleen het herkomstgebied vermeldt. 10 procent meldt de vangst- of kweekmethode. Slechts 6 procent geeft de exacte naam van de vis. Ook de onderzoekers van de Consumentenbond die in de winkel anoniem vragen stelden over duurzaamheid, kregen vaak onvoldoende informatie.

Bijna de helft van de ondervraagden in een enquête van de Consumentenbond geeft aan dat informatie over de duurzaamheid van een vis hun aankoop zou beïnvloeden. Verder geeft 70 procent van de visverkopers aan regelmatig vragen over duurzaamheid te krijgen.

Consumentenbond: Visverkopers moeten zich aan etiketteringsregels houden

"Het is hoog tijd dat visverkopers zich beter gaan houden aan de etiketteringsregels. En dat de NVWA hier streng op toeziet. Overbevissing, schade aan het milieu, bijvangst en vervuiling. De problemen in de visserij liegen er niet om. Bij duurzame vis wordt rekening gehouden met de visstanden en de negatieve impact op natuur en milieu wordt zoveel mogelijk beperkt. Consumenten die daarom voor duurzame vis willen kiezen, moeten dan wel beschikken over de juiste informatie", aldus directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor