Smaak, gezondheid en milieu: wat komt er kijken bij vleesvervangers?
01-04-2021
•
leestijd 3 minuten
•
2266 keer bekeken
•
Vegetarische burgers, schnitzels en balletjes zijn in trek. Ons land staat vooraan als het gaat om de verkoop van vleesvervangers. Nederland wordt daarom ook wel het walhalla voor vegetariërs genoemd. Door de populariteit groeit ook het aanbod en het aantal eisen aan zo’n vervanger: want het moet wel duurzaam blijven en ondertussen ook lekker smaken. Hoe zit dat? En wat komt er allemaal kijken bij vleesvervangers?
Daarom staan vele buitenlandse ogen nu op Nederland gericht, doordat de afzet hier zo groot is. Dus hebben een aantal bedrijven, zoals het Amerikaanse ‘Beyond Meat’ en het Britse ‘Meatless Farm’ in Nederland hun fabrieken geopend.
Is ook elke vleesvervanger gezond?
Veel eten is vaak nog te zoet, te zout of te vet, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Dit geldt ook voor bepaalde vleesvervangers. Zo zijn er vegetarische burgers op de markt die te zoet zijn en bevatten enkele andere vervangers heel veel verzadigde vetten. Van een duurzaam product verwacht je misschien dat deze gezond is, omdat het van plantaardige alternatieven wordt gemaakt, maar dat is dus niet altijd het geval.
Smaak versus gezondheid
De smaak van vleesvervangers wordt steeds verder ontwikkeld, om het in veel gevallen zoveel mogelijk op het vlees dat het vervangt te laten lijken. Veel vleesvervangers zijn gemaakt van soja en dat heeft van zichzelf dan weer nauwelijks smaak. Daarom worden allerlei producten en specerijen toegevoegd, zoals zout, waardoor het helemaal niet zo gezond (meer) is, aldus Business Insider. Dat geeft het product smaak.
Welke vleesvervangers zijn het beste voor het milieu?
Gemiddeld bevat onze voeding meer eiwit dan dat ons lichaam nodig heeft. Daarom kan (af en toe) geen of minder vlees eten prima. Dat is ook nog eens goed voor het klimaat! Volgens Milieu Centraal zijn tofu, tempé en peulvruchten, noten, plantaardige kant-en-klaar vleesvervangers de eiwitrijke vleesvervangers die het beste zijn voor het milieu.
Geen vlees eten, maar wél vleesvervangers: dat klinkt - als je je druk maakt om het klimaat - als een goede keus. Maar is dat ook zo? In Groen Licht (BNNVARA) werd uitgezocht hoe groen vleesvervangers zijn. Om de duurzaamheid te onderzoeken, kun je kijken naar de CO2-uitstoot, het waterverbruik en het landgebruik dat er bij een product om de hoek komt kijken. De op zuivel gebaseerde vleesvervangers, die bijvoorbeeld kaas of melk bevatten, hebben vaak een grotere impact op het milieu. Want deze ingrediënten bepalen voor het belangrijkste deel de milieu-impact van het product.
Vergelijking milieu-impact vleesvervangers en vlees
Veelal zijn vleesalternatieven duurzamer dan vlees op het gebied van klimaatverandering, watergebruik en landgebruik. Ook als het gaat om dierenwelzijn kun je beter kiezen voor de vervanger dan voor het ‘echte product’. Maar dat wil niet zeggen dat vleesvervangers géén impact hebben op het milieu. In dit artikel van Zembla (BNNVARA) zie je een overzicht van de CO2-uitstoot per kilogram product. Hierbij wordt onder andere de vergelijking gemaakt tussen biefstuk, rundergehakt en een vegetarische burger.
Hoe vaak eet jij een vleesvervanger?
We zijn zeer benieuwd naar hoe vaak jij vleesvervangers eet! Geef het aan in deze Twitter-poll of discussier erover in de reacties onder dit artikel.
Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stel je vraag dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar de categorie ‘Voeding & Gezondheid’. Heb je zelf kennis van deze categorie? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!