Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Specialisten: temperatuur meten geen goede screening op corona

15-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
526 keer bekeken
  •  
coronavirus mondkapje 1127
Temperatuurmetingen bij de ingang van een ziekenhuis zijn geen goede manier om mensen te screenen op corona. Dat stelt de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Koorts kan een van de klachten zijn die het coronavirus geeft, maar waarschijnlijk is dit maar bij een minderheid van de patiënten het geval. Bovendien leveren de contactloze thermometers te onbetrouwbare resultaten op.
"Doordat onbekend is of de gemeten temperatuur een onder- of een overschatting is, kan dit leiden tot schijnveiligheid", schrijft een werkgroep die het standpunt heeft opgesteld. Daarin zaten leden van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (NVKF). Ook de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) was erbij betrokken. "Een persoon met koorts kan onterecht worden doorgelaten en een persoon zonder koorts onterecht tegen worden gehouden", schetsen de specialisten het probleem. "Dit zou ertoe kunnen leiden dat een niet-Covid-19-verdacht persoon onterecht tussen Covid-19 besmette personen wordt geplaatst, of dat een Covid-19 besmet persoon zonder beschermingsmiddelen in het ziekenhuis of zorginstelling wordt toegelaten."

Vergelijkbaar beeld uit steekproef Kassa

Afgelopen oktober bleek uit een steekproef van Kassa in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam dat meten met infraroodthermometers aan de deur van winkels of bedrijfspanden schijnveiligheid geeft.

Mogelijk verkeerd gevolg gegeven aan temperatuurmeting

Temperatuurmetingen werden vooral in het voorjaar van 2020, toen het coronavirus er nog niet zo lang was, gebruikt aan de poort van ziekenhuizen. Het meten van de lichaamstemperatuur wordt ook buiten ziekenhuizen weleens als indicator gebruikt voor corona. Zo meten onderzoekers de temperatuur op van bezoekers van proefevenementen. Zij moeten zich overigens ook vooraf op het virus laten testen.
De medisch specialisten wijzen erop dat een meetresultaat dat per ongeluk te hoog uitvalt ook nadelige gevolgen kan hebben. "Vertraging in de zorg, onnodige isolatie-maatregelen, het ontzeggen van toegang aan bezoek en extra druk op zorgprofessionals", sommen ze op. Een meting die goed uitpakt, kan er volgens hen ook nog toe leiden dat mensen zich minder goed houden aan algemene maatregelen die verspreiding van het virus tegengaan, zoals voldoende afstand houden, een mond-neusmasker dragen en goede handhygiëne. ANP / Kassa
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor