Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Staatssecretaris kijkt met schuin oog naar invoering statiegeld op drankkartons

09-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5625 keer bekeken
  •  

Sinds statiegeld op kleine plastic flesjes is ingevoerd, zie je meer drankkartons met water in de schappen van de supermarkt en bedrijfskantines. Uit onderzoek van producent Tetra Pak zelf blijkt dat de drankkartons bijna net zoveel plastic bevatten als een petfles, laat Kassa zien.

Maar de drankkartons zijn veel slechter te recyclen dan een plastic flesje en ze zorgen voor meer milieuschade.

Jumbo stopt met drankkarton

Supermarkt Jumbo heeft na kritische vragen van Kassa nu besloten te stoppen met Jumbo water in een drankkarton. In september kwam Jumbo met dit drankkarton op de markt. “Wij hebben nog eens kritisch naar de eigenschappen van deze verpakking. We zijn tot de conclusie gekomen dat deze verpakking als alternatief voor het petflesje niet past binnen onze duurzaamheidsstrategie. We hebben dan ook besloten om dit product uit te faseren en niet langer in ons assortiment op te nemen.”

drankkarton Jumbo

Ook demissionair staatssecretaris Van Weyenberg ziet dat er meer water in drankkartons op de markt is, waar dus géén 15 cent statiegeld op zit. Hij blijft monitoren of deze kartons als zwerfafval eindigen. Maar ondertussen kijkt hij ook naar statiegeld. “We zien nu dat een aantal producenten bijvoorbeeld water in een drankenkarton zijn gaan verkopen. Dat houden we in de gaten en tegelijkertijd kijken we in een voorbereidende fase naar een recyclingdoelstelling specifiek voor drankkartons, mocht blijken dat dit het enige middel is om de recycling op gang te brengen.”

Ook Friesland Campina voor statiegeld op drankkartons

Onder producenten lijkt ook meer animo te zijn om statiegeld in te voeren. Friesland Campina zou statiegeld op hun ‘on the go’ drankkartons een goed idee vinden, dus verpakkingen die te koop zijn bij tankstations en op treinstations. En ook Earth Water, dat water in drankkartons verkoopt, is voor statiegeld op drankkartons.

Water verkoper Bar le Duc, die veel drankkartons in zijn assortiment heeft, wilde Kassa niet te woord staan. Tetra Pak, die de meeste verpakkingen levert voor de Nederlandse markt, zegt ook dat statiegeld een optie is die bekeken moet worden. “Maar met voorwaarde dat er statiegeld komt op alle dranken en alle drankverpakkingen.”

Statiegeld werkt

Hoeveel plastic flesjes er sinds 1 juli zijn ingeleverd en gerecycled wil Statiegeld Nederland niet bekend maken. Volgens directeur Raymond Gianotten komen er ‘miljoenen flesjes per week’ bij. 'Zwerfinator' Dirk Groot, die zwerfafval raapt en daarover data publiceert, komt sinds 1 juli steeds minder plastic flesjes bij het zwerfafval tegen – zie afbeelding.

zwerfinator plastic flesjes geteld

Lees hier de reacties van supermarkt Jumbo, demissionair staatssecretaris Van Weyenberg en Tetra Pak:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor