Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer bruine ratten in Nederland

27-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1742 keer bekeken
  •  
930x520_rat
Bruine ratten krioelen in riolen, vreten uit onze vuilniszakken en kruipen onder woningen. Ze kunnen er aandoenlijk uitzien, maar  het zijn levens gevaarlijke beesten. De bruine rat rukt op in Nederland. Ze houden zich niet alleen op in boerderijen, sloten of afgelegen velden maar ook in woonwijken zien bewoners de ratten soms letterlijk door de achtertuin lopen. Een rat kan zich in een jaar tot 400 keer voortplanten, dus voor je het weet heb je een rattenplaag. Maar wie is er dan verantwoordelijk voor de schade?
Opmars van de bruine rat
Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) constateert dat er veel meldingen zijn binnengekomen van rattenoverlast, maar concrete cijfers over het aantal ratten in Nederland zijn er niet. De NVWA heeft in de afgelopen jaren geconstateerd dat de overlast van ongedierte (plaagdieren) toeneemt. Ook vanuit brancheorganisaties is aangegeven dat dit probleem steeds groter wordt.
De toename van ratten wordt onder andere veroorzaakt door slecht onderhoud van groenvoorzieningen, bouwkundige problemen, achterstallig onderhoud op gebouwen of verzakte rioleringen waardoor de rat naar boven kruipt. Maar de rat gedijt ook bij afval en voedselresten.
Op dit moment brengt het RIVM samen met de gemeenten in kaart hoe het zit met de verspreiding en meldingen van rattenoverlast. Ook onderzoeken zij welke ziekteverwekkers er worden aangetroffen in de ratten die zij van rattenvangers aangeleverd krijgen. De resultaten worden op z'n vroegst pas begin volgend jaar gepubliceerd.
Ziekte van Weil
De bruine rat is schadelijk voor de volksgezondheid. De ziekte van Weil , een ernstige infectieziekte, is in opmars. De ziekte wordt overgebracht door rattenurine en komt door wondjes naar binnen. Zwakke mensen zijn kwetsbaar maar je hoeft er niet per se ziek van te worden.In open water zwemmen kan gevaarlijk zijn, maar er wordt goed gecontroleerd en als er bacteriën in zwemwater zitten dan plaatst de provincie waarschuwingsborden.
Hygiëne
Ratten zijn altijd op zoek naar voedsel en rukken op naar woongebieden. Een simpel iets als vogeltjes voeren met oud brood kan al aanleiding zijn voor een rattenplaag. Het KAD zegt dat er in het verleden veel meer bewustzijn was. “Reinheid en properheid was de ijzeren wet voor de huisvrouw in de jaren zestig van de vorige eeuw. Er was een algemeen bewustzijn van hygiëne, ook omdat de plagen uit het verleden nog op het netvlies lagen. Mensen zijn zich nu minder bewust van hygiëne en daarnaast gaan consumenten met een andere culturele achtergrond anders om met vuilnis. Zij gooien oud brood uit het raam, want dat mag je niet verkwisten, maar het is dan ook letterlijk voer voor de ratten. Je ziet in bepaalde wijken dat de ratten steeds terugkomen.” Het is dus belangrijk om je rotzooi op te ruimen en geen afval te laten slingeren.
Verantwoordelijkheid
Woningbouwvereniging Casade zegt dat de gemeente in geval van ongedierte verantwoordelijk is voor het openbaar gebied. Daarnaast heeft de gemeente de taak om de volksgezondheid te bewaken. “En waar deze in het geding dreigt te komen, de verantwoordelijke hierop aan te spreken.”
Huurder of verhuurder?
Volgens de woningbouwvereniging is in eerste instantie elke huisbewoner zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van ongedierte in of bij zijn woning en het bestrijden ervan. “Als een plaag alleen complexgewijs kan worden bestreden, of als ongedierte een gevolg is van de bouwkundige staat van de woning, is de verhuurder verantwoordelijk voor de bestrijding ervan.”
Wil je weten hoe je ratten kunt bestrijden? Je leest er hier alles over .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor