Nederland telt de laatste jaren steeds meer 'dure scheefwoners', meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Dit zijn mensen met een relatief laag inkomen die verhoudingsgewijs veel huur betalen.
18 procent scheefwoners
In 2009 was 8 procent van de huurders een dure scheefwoner en in 2015 was dit opgelopen tot 18 procent. Bij huishoudens die juist veel verdienen en relatief weinig huur neertellen, de zogeheten goedkope scheefwoners, was sprake van een tegenovergestelde ontwikkeling. Hun aandeel daalde flink, van 28 naar 18 procent.
Nederland telt volgens het CBS bijna 2,9 miljoen hurende huishoudens en ruim 4,3 miljoen gezinnen met een eigen huis. In de onderlinge verhoudingen is sinds 2009 weinig veranderd.
Woonlasten stevig opgelopen
Anders dan huiseigenaren, zagen huurders hun woonlasten de laatste jaren wel stevig oplopen. Ze betaalden vorig jaar met gemiddeld 654 euro per maand aan huur en bijkomende woonlasten 100 euro meer dan in 2009. Mensen met een eigen huis hoefden in 2015 juist 26 euro minder neertellen voor zaken als hun hypotheek, belastingen en onderhoudskosten.
Mensen in Utrecht en Noord-Holland betalen door de bank genomen overigens het meest aan woonlasten. Eigenaren waren in deze provincies vorig jaar gemiddeld ruim 960 euro per maand kwijt en huurders bijna 700 euro. ANP