Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer huisartsen leggen boete op bij "no-show"

22-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8426 keer bekeken
  •  
20220217_huisartsen_verzuim

Steeds vaker komen patiënten hun afspraak bij de huisarts niet na, zo stellen huisartsenorganisaties. Om die reden leggen steeds meer huisartsen boetes op als patiënten niet op tijd hun afspraak afzeggen of niet komen opdagen, meldt het AD.

Bestuurder van de Amsterdamse Huisartsenalliantie, Paulien van Hessen, vertelt dat wegblijvers bij de huisarts een toenemend probleem zijn: “Wij horen steeds vaker dan mensen niet op komen dagen en dat leidt vaak tot veel frustratie bij de praktijkmedewerkers.”

“No-show frustrerend vanwege hoge druk zorg”

Deze frustratie komt vooral voort uit de hoge druk die zorgverleners ervaren, stelt Van Hessen. “Dan is een no-show erg vervelend. Wij doen enorm ons best om iedereen zo snel en goed mogelijk te helpen. Als patiënt kun je ons daarbij helpen door tijdig af te zeggen als de zorgvraag verdampt is.”

Wegblijfboete verschilt in hoogte

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) constateert dat afspraken steeds vaker niet worden afgezegd. Zij adviseren huisartsen daarom om na te denken over boetes voor gemiste afspraken, om mensen bewust te maken van de gevolgen van hun gedrag.

De hoogte van wegblijfboetes begint rond de 10 euro, maar ligt soms ook tussen 25 en 30 euro. Sommige huisartsen kiezen ervoor om dat bedrag te verdubbelen bij het missen van langere consulten of bij meerdere gemiste afspraken.

“Boete slecht voor relatie tussen arts en patiënt”

De Patiëntenfederatie is geen voorstander van een boetesysteem. Woordvoerder Tijmen Hendriksen laat weten dat de federatie denkt dat deze boetes de relatie tussen arts en patiënt niet ten goede komt. Zij denken dat een goede onderlinge relatie kan bijdragen om no-shows te voorkomen.

De patiëntenorganisatie vindt het belangrijk om de drempel van een bezoek aan de huisarts laag te houden. “Redenen waarom patiënten niet op komen dagen, kunnen erg uiteenlopen. Dat kan bijvoorbeeld ook voortkomen uit een angst voor behandeling of kosten. Je wilt mensen daarvoor niet bestraffen met een boete.” Bron: AD

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor