Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer vlees in hondenvoer

08-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5733 keer bekeken
  •  
600x275_hond.png
Claims als “glutenvrij”, “ambachtelijk”, “vers vlees” en “zonder conserveringsmiddelen” zouden niet misstaan op onze voedingsproducten, maar dit is een greep van de claims die je tegenwoordig op hondenvoer kunt vinden. Steeds meer mensen voeren hun geliefde viervoeter luxe brokken met een hoog vleespercentage, of kiezen voor een rauw vlees dieet. En daarmee krijgen honden wel 3 tot 4 keer meer vlees binnen dan nodig is…

Hond als wolf
Een trend die vanuit Amerika is overgewaaid en nu ook in Nederland steeds populairder wordt is het idee om je hond te voeren alsof het een wolf is. Medestanders van deze methode vinden namelijk dat honden dichtbij hun natuur moeten blijven, en daarmee vooral vers vlees te eten moeten krijgen. Zoals wolven ook een prooi in het wild oppeuzelen, krijgen deze honden nu rauw vlees en botten toegediend (de ‘BARF’ methode – Bones And Raw Flesh) of, voor de eigenaren die liever voor het gemak gaan, het zogeheten KVV-voer; kant-en-klare vers vlees voeding. Met dit voer krijgen honden 80 tot 100 procent vlees binnen, waar het percentage vlees in regulier hondenvoer tussen de 20 en 40 procent ligt.
Wakker Dier
Stichting Wakker Dier, die zich sterk maakt voor het welzijn van dieren in de vee-industrie, maakt zich grote zorgen om deze trend waarbij honden steeds meer vlees te eten krijgen.
De vers-vlees trend, waarbij honden spiervlees gevoerd krijgen dat ook voor de menselijke consumptie is bedoeld, zet extra veel druk op de bio-industrie. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier wijst op het gevolg van deze trend, waarbij “steeds meer dieren in de vee-industrie geslacht zullen worden om onze honden te voeren”. Dit vlees, zoals kippendij, kan verwerkt zitten in KVV-voer, of wordt rauw aan de hond gevoerd. Waar honden voorheen voornamelijk restproducten aten, krijgt 1 op de 3 honden nu af en toe tot vaak vers vlees te eten.
Voor- en tegenstanders
Voorstanders van de rauw vlees methode zien vaak grote verbetering in de gezondheid van hun hond met een vers vlees dieet. Een ander voordeel dat vaak genoemd wordt is minder ontlasting. Maar wat is nou het beste voor je hond? Docent diergeneeskunde Esther Hagen-Plantinga van de Universiteit Utrecht nuanceert de situatie. Zij stelt dat net als ieder mens, ook iedere hond anders is en er niet één merk of één soort voedsel is dat voor elke hond werkt. Maar volgens Hagen-Plantinga krijgen honden op deze manier wel “drie tot vier keer meer vlees binnen dan nodig is”.
Complete voeding
Hagen-Plantinga belicht een mogelijk gevaar bij een vers vlees dieet voor honden. De hond kan op die manier te weinig essentiële vitaminen en mineralen binnen krijgen. Als je zelf een dieet van rauw vlees samenstelt, is het lastig om een goede verhouding te bepalen voor een compleet dieet, waar alle nodige voedingsstoffen in zitten. Bij KVV-voer is het vaak ook nodig om extra vitaminen toe te voegen, de bijgevoegde groenten en vitaminen zijn dan vaak niet voldoende. Over reguliere brokken gaan bij tegenstanders verhalen rond dat deze ongezond zouden zijn voor de hond, maar Hagen-Plantinga herkent deze problemen niet. Brokken zijn in principe een complete voeding waar alles in de juiste verhoudingen in zit, zo stelt zij. Ook is het, in tegenstelling tot wat veel hondeneigenaren denken, goed om je hond afwisselend brokken en vers vlees te voeren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor